Když má vzývání démonů řád. Ikony norské avantgardy se vrátily s mimořádně sugestivním albem

24. srpen 2022

Runhild Gammelsæter je norská hudebnice, kterou si pamatujeme zejména díky jejímu angažmá v řadách Thorr’s Hammer, Lasse Marhaug má za sebou stovky nahrávek a mimo jiné spolupráce se jmény jako Jenny Hval, Nordvargr či Maja Ratkje. Po osmi letech jim teď vyšla společná deska Higgs Boson, jíž zaštítil label Ideologic Organ, za kterým stojí Stephen O'Malley ze Sunn O))) – kapely, s níž oba umělce rovněž pojí tvůrčí minulost.

Výsledná nahrávka je sugestivní démonickou invokací, která čerpá z širokého pole inspirací, jež zahrnuje krajinnou fotografii, komiksy i japonskou experimentální kinematografii.

Když v roce 2003 vydala italská kapela Ephel Duath nahrávku The Painter's Palette, navždy tím posunula laťku experimentálního metalu. Dva její protagonisté – kytarista Davide Tiso a vokalista Luciano Lorusso George – se teď vrací se zbrusu novým projektem Red Rot, v němž dávají najevo, že jejich láska k pokroucené metalové rytmice nijak neslábne. Album tematizuje duševní problémy a vychýlení mysli – a v jeho vnitřním neklidu to lze pocítit.

Frenetický metal ovládl i debut Materialism norské kapely Yawn, která hraje na neméně technickou notu, aniž by se okázale předváděla. S vizáží konzervatoristů se pouští do záludné rytmiky, jaká jim okamžitě vysloužila přirovnání k Meshuggah. Hutnou i nervní nahrávku Yawn navíc představí i v Praze – 3. listopadu v klubu Underdogs'.

Na kterou kapelu Runhild Gammelsæter bychom neměli zapomínat? Co přitáhlo Banána k hudbě Thorira Georga? A je fér porovnávat každou novou desku Davida Tisa s tím, co nahrál před bezmála dvaceti lety?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.