Ke čtení knížky Tatitatitati si vezměte kapesníčky

8. srpen 2019
Liberatura

Život na okraji společnosti, nedostatek jídla i lásky a hlavně snaha ujasnit si vztah k otci – děsivému i obdivovanému, trestajícímu i chápajícímu, surovému i laskavému. Při čtení životopisné prózy Tatitatitati od maďarského spisovatele romského původu Tamáse Jónáse budete možná plakat stejně jako Adéla Gálová, která tuhle knížku přeložila.

„Poprvé jsem četla jeho báseň věnovanou matce, byla vtahující a plná emocí, ta mě rozplakala poprvé. Pak jsem překládala jednu jeho povídku a u té jsem plakala také. Říkala jsem si, krucinál, to už je podruhý, možná by stálo za to oslovit Tamáse, jestli by mi nedal k překladu nějaký svůj delší text. A on mi poslal právě Tatitatitati,“ vzpomíná Adéla Gálová na emocionální smršť, kterou nejen v ní tvorba Tamáse Jónáse vyvolala. 

Síla textu tkví podle překladatelky mimo jiné i v tom, že zpracovává poměrně univerzální témata, která promlouvají ke spoustě lidí – lásku k rodiči a zároveň bolest. „Tahle syntéza má vést ve finále k nějakému očištění – jeho, toho vztahu, vlastní identity. Myslím si, že je to univerzální zkušenost a minimálně mě právě tohle k pláči přivedlo.“

Tatitatitati ale rozhodně není jen próza, která z vás lacině vyždímá slzy, její síla je hlavně v jemné rafinovanosti. „Pro mě je od samého začátku velká otázka, do jaké míry je to promyšlené. To, že je autor matematik, který umí analyticky přemýšlet a komponovat, se ví. Na druhou stranu sám říká, že tuhle knížku psal čistě intuitivně, v rauši. Takže těžko říct, do jaké míry je ta sofistikovaná struktura záměrná či nezáměrná,“ přemýšlí Adéla Gálová.

Spoustu otázek vyvolává i nespolehlivost vypravěče, který čtenáře stále znejišťuje: to, co tvrdí na jedné stránce, na druhé zase vyvrátí. „Myslím si, že tahle knížka je ze všeho nejvíc hádanka, má mimořádně široké interpretační pole. Zjevně ale lidi baví se donekonečna dohadovat, jak to vlastně autor myslel,“ uzavírá Adéla Gálová. 

Poslechněte si rozhovor o knize Tatitatitati od maďarského autora Tamáse Jónáse. Čeká vás emocionální smršť i rafinovaná čtenářská hádanka.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.