Khoiba, Pet Shop Boys, King Gizzard & The Lizard Wizard a samé velkolepé návraty

18. únor 2019

Novinky třetího únorového týdne se na Radiu Wave nesou ve znaku velkého návratu Khoiby, angažovaných hitů Pet Shop Boys, australské disko expedice a spousty dalších hitů, které jinde neuslyšíte.

Pet Shop Boys – What Are We Going To Do About The Rich?
Credits: Neil Tennant, Chris Lowe
Label: x2 Recordings
Album: Agenda

Že zpěvák Neil Tennant z anglických Pet Shop Boys patří k nejlepším britským popovým textařům posledních dekád, je jasné – a pokud není, doporučujeme zkontrolovat jeho loňskou knihu One Hundred Lyrics And A Poem. Pet Shop Boys ale nežijí jenom v minulosti. Duo Tennant a Lowe aktuálně vypustilo do světa sarkasticky naostřené EP Agenda plné angažovaných songů. Pet Shop Boys se naváží do terorismu a omezování osobní svobody nebo do sociálních sítí, my si ale do playlistu velmi rádi zařazujeme nový proletářský banger What Are We Going To Do About The Rich?.

International Teachers Of Pop – The Ballad Of Remedy Nilsson
Credits: Adrian Flanagan, Dean Honer, Leonore Wheatley
Label: self-released
Album: International Teachers Of Pop

Britská synthpopová kapela s půvabným názvem International Teachers Of Pop se poprvé objevila v našem playlistu loni v létě s debutovým singlem Age Of The Train. Ten předznamenával první regulérní album, které konečně minulý pátek vyšlo. A zní tak, jak jsme čekali – plné sarkastických synthpopových hitů ovlivněných psychedelií. Však taky členové kapely hrají mimo jiné v The Moonlandingz nebo The Soundcarriers. Do naší rotace po pilotním singlu putuje přímočarý hit The Ballad Of Remedy Nilsson. Albu se budeme brzo věnovat důkladněji, zatím doporučujeme podívat se na maňáskový videoklip.

Stella Donnelly – Lunch

Credits: Stella Donnelly
Label: Secretly Canadian
Album: Beware of the Dogs

Stella Donnelly patří k těm zpěvačkám a skladatelkám, které by vám snadno mohly uniknout – nenápadná Australanka nevymýšlí formální experimenty a ani nezpívá o velkých tématech. Úžasně osobitý hlas a cit pro melodie vás ale nakonec přiláká. V roce 2017 vydala Stella Donnelly první EP a na březen letošního roku už chystá dlouhohrající desku, a to rovnou u dobrého labelu Secretly Canadian. Do naší rotace putuje zamyšlený singl Lunch, který doprovází příjemně osobní videoklip.

Sabrehart – Special Cake (feat. La Petite Sonja)
Credits: Stephen Abrehart, Jiřina Kröhnová
Label: Drug Me Records
Album: Too Many Dreams Not Enough Schemes

V Praze usazený britský elektronický producent Sabrehart je u českých posluchačů známý zatím hlavně jako někdejší spolupracovník Lazer Viking na desce Flesh Cadillac, ve své diskografii ale má i beat pro Vladimira 518. Na jeho novém studiovém albu Too Many Dreams Not Enough Schemes hostuje celá řada domácích vokalistů – Emma Smetana, Ema Brabcová nebo třeba La Petite Sonja z Kill The Dandies. Právě track s posledně jmenovanou nazvaný Special Cake nás zaujal natolik, že bude zastupovat Sabrehartovu desku v našem playlistu. Podle producenta zní, jako „kdyby The Velvet Underground a Nico zremixoval J Dilla“.

Khoiba – Log
Credits: Filip Míšek, Ema Brabcová
Label: Minority Records
Album: Khoiba

Velký návrat Khoiby se blíží. Dvojice Ema Brabcová a Filip Míšek vydává po dvanácti letech nové album. Deska nebude mít jméno, fanoušci se jí dočkají 22. března a ujala se jí značka Minority Records. Na třetí studiové album od hvězd domácí nezávislé scény začátku minulé dekády upozorňuje nový singl Log, který dostal i působivé video od Petry Hermanové z Fiordmoss.

Buddy – Link Up ft. Kent Jamz, Bas, Guapdad 4000, J.I.D, Ari Lennox
Credits: Simmie Sims III
Label: RCA
Album: Harlan & Alondra (deluxe version)

Kalifornský rapper Buddy vydal vloni v létě debutové album Harlan & Alondra, které zaznamenali hlavně znalci hip hopu ze západního pobřeží. Teď deska vychází v reedici i s čtyřmi novými skladbami, mezi nimiž je i Link Up. Na ni si Buddy pozval silnou sestavu hostů – jmenovitě se ve skladbě objevují kolegové Kent Jamz, Bas, Guapdad 4000, J.I.D a zpěvačka Ari Lennox. Důležitá jsou ale i jména Thundercata a Flying Lotuse, kteří píseň Buddymu napsali.

Kim Petras – 1,2,3 dayz up (feat. SOPHIE)
Credits: Kim Petras, Dr. Luke, Aaron Joseph, Sophie
Label: BunHead

Německá popová zpěvačka Kim Petras má za sebou tři EP a chystá se vydat debutové album. O propagaci se chystá trio nových skladeb vydaných na začátku února – jednou z nich je i píseň 1,2,3 dayz up, na které Petras spolupracovala s britskou producentkou a zpěvačkou Sophie. V rozhovorech tvrdí, že je její velká fanynka, ostatně je spojuje i zkušenost transsexuálního člověka.

TK ECHO – Fade My Mind
Credits: Josh Blair, Fiona Griffin, Aaron Leitko, Chris Richards
Label: Dischord Records
Album: S/T

Kytarista a zpěvák Chris Richards, jeden z výrazných hudebníků z okruhu washingtonského nezávislého labelu Dischord a vůdce kultovního 00s posthardcorového indiečka Q And Not U, je zpět. Koncem letošního ledna vydal spolu se svojí novou kapelou TK ECHO třískladbové EP a vrací se k tomu, co mu šlo vždy nejlépe – rytmické a příjemné melodie oplétané vyhrávkami na syntezátory. Do rotace putuje otvírák z celé desky, příjemně melancholická skladba Fade My Mind.

DIÄT – We
Credits: Neutron, Iffland, Nordberg
Label: Iron Lung Records
Album: Positive Disintegration

Berlínští dystopičtí post punkáči Diät se vrací a na konec února plánují po čtyřech letech novou desku. Po šíření pozitivní energie předešlého alba se tentokrát můžeme těšit opět na ironické glosy našich životů pod hlavičkou Positive Disintegration. První skladba We dává okusit krautové i popové tendence doplněné o pořádnou dávku nervozity, jak je pro Diät typické.

FVLCRVM Loose
Credits: Pišta Kráľovič
Label: MOM I MADE IT

Nekorunovaný král slovenského popu budoucnosti Pišta Kráľovič si odskočil od svých domácích Nvmeri, aby naservíroval notně chytlavou směs postinternetového mixu vlivů jersey clubu, footworku, future beats a grimu, navrch doplněnou o vlastní „hard to read“ font, kterým můžete ztížit život všem členům vaší virtuální sociální bubliny. Jeho nový singl Loose si zaslouží nejen všechny naše palce nahoru, ale hlavně vaši pozornost.

King Gizzard & The Lizard Wizard Cyboogie
Credits: Stu Mackenzie, Ambrose Kenny Smith, Joey Walker, Cook Craig, Lucas Skinner, Michael Cavanagh, Eric Moore
Label: ATO Records

Bez diskuse nejproduktivnější australská kapela současnosti si sice po pěti vydaných albech za rok 2017 dala loni od vydávání materiálu pauzu, ovšem hned na začátek roku 2019 si pro nás připravila zásadní překvapení. Pryč jsou mikrotonální banánové kytary, pryč je garážová psychedelie, místo toho ve svém novém singlu Cyboogie otevírají stavidla smrtícího koktejlu krautu a diska. Jedna věc ale zůstává: Mantra jednoho slova a nekompromisní sedmiminutová stopáž. Cyboogie, Cyboogie, Cyboogie, …

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka