King Krule má nakročeno k tomu, stát se králem zenového rapu

29. prosinec 2015

Je mu teprve jednadvacet let a už má za sebou řadu kolaborací, EP i oceňovaný debut. King Krule se nestal nápadným jen díky výšce a vizáži Rona Wesleyho, ale zejména vokálem hlubším než Macocha. Ten, kdo zaregistroval jeho první rapové krůčky, po ohlášení nové desky A New Place 2 Drown věděl, že ho opět nečeká nic menšího než osobitý projev oprsklého básníka.

Archy Marshall alias King Krule se stal solitérem britského písničkářství. Kluk se zálibou v jazzu se debutem 6 Feet Beneath the Moon proměnil v sebevědomého autora, který je snadno identifikovatelný na první dobrou. Byla by asi nelehká práce vzpomenout si, kdy naposledy debutoval ani ne dvacetiletý zpěvák s tak osobitým hlasem, jako byl King Krule před dvěma lety.

Čtěte také

Aktuální album A New Place 2 Drown vychází i jako společná kniha Archyho a jeho staršího bratra Jacka, ve které spojují své literární, grafické a fotografické síly. Deska byla anoncována jako hiphopová, o Marshallovu první zkušenost s rapováním se ale rozhodně nejedná. Jako Edgar the Beatmaker zveřejnil na Bandcampu trojici boombapem a jazzem ovlivněných ípíček, několik rapových pokusů také podepsal pseudonymem DJ JD Sports. Pod hlavičkou projektu Sub Luna City zase s kamarády Ragem Footem a Jadasaem vydal mixtape City Rivims MK1. Dokonce loni hostoval i v tracku So Sick Stories na debutovém albu newyorského tria Ratking.

Stejně jako žádné z Marshallových nahrávek ani New Place 2 Drown nechybí silná atmosféra. Jeho hypnotická „slow-flow“ přechází z decentního rapování do zpěvu tak nenápadně, jako to umí třeba jeho domácí kolega Ghostpoet. Oba dva se ostatně inspirovali trip hopem, který má v Anglii silnou tradici. Marshall jako by své texty psal na zamlžená okna výloh během nočních procházek po Peckhamu. Tracky na půlhodinové desce se pomalu valí jako ranní inverze, do které Marshall narkoticky rapuje: „Museli jsme prošvihnout ten moment, kdy jsme ztratili sílu být aktivní.“

03539483.jpeg

Většina písní má spíš než k ortodoxnímu rapu blízko k downtempo hudbě. Kdyby na jedné straně houpačky byl sólový debut 6 Feet Beneath the Moon a na druhé mixtape Sub Luna City, Marshall by se s albem A New Place 2 Drown posadil přímo doprostřed. Ve světě globalizovaného zvuku dokázal vydat desku, o které se dá upřímně a bez pejorativ říct, že je dokonale britská.

Poslechněte si také rozhovor s Archy Marshallem o začátcích jeho kariéry z Creepy Teepee 2011

Hodnocení: 80 %
Archy Marshall – A New Place 2 Drown (XL, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.