Kino Sputnik promítá minulost do současnosti

Přízemí jedné pražské školy začaly nedávno okupovat dva zajímavé projekty – Kino Sputnik a Školní družice. Kino Sputnik uvádí ilustrované přednášky a filmové projekce na téma vizuální kultury Československa 50. a 60. let.

Za projektem stojí Jana Kalinová a Pavel Ryška. Pavel se československé vizuální kultuře věnuje dlouhodobě a výsledky svých zkoumání pravidelně zveřejňuje na webu www.padesatky.info. Teď se rozhodl navíc pořádat pravidelné přednášky pro laickou veřejnost. V nich představuje málo známé fenomény, jako třeba nálepky na krabičkách od zápalek nebo didaktické ilustrované dvojstrany, které vycházely v časopise Mladý technik.

„Vývoj toho, co se na zápalkách objevovalo od konce 40. let do počátku normalizace, by se dal shrnout pod heslo ‚od propagandy k reklamě‘. Zatímco počátkem 50. let převažovaly propagandistické výzvy o tom, že starý textil a kosti patří do sběru nebo že blahobyt dokážeme vyrobit, v 60. letech sloužily nálepky na zápalkách hlavně jako reklama na různé výrobky,“ vysvětluje Pavel Ryška. Na krabičkách od zápalek se navíc dobře odráží dobový pohled na různá zdravotní a společenská témata – zatímco krabička od zápalek z roku 1947 podporuje kojení, krabička o deset let mladší už propaguje výhradně umělou kojeneckou výživu – dle dobové propagandy se totiž ženy musely co nejrychleji vrátit k práci, a ne se doma zdržovat kojením.

02948396.jpeg

Dalším zajímavým fenoménem československé vizuální kultury50. a60. let byly didaktické ilustrované dvojstrany z časopisu Mladý technik. Obrázková dvojstrana se věnovala širokému spektru témat. Barevný ofsetový tisk, posedlost naturalistickým zobrazováním a encyklopedická mánie daly společně vzniknout pozoruhodným kumulacím detailů v nápaditě konstruovaných diagramech, které měly „názorně objasnit“ fungování gravitace, vznik uhlí, vývoj života na Zemi nebo princip animovaného filmu. I na tohle téma v Kině Sputnik běží jedna přednáška s projekcí.

02948399.jpeg

Nejbližší akce v Kině Sputnik se chystá na pondělí 26. 8. od půl osmé. Můžete se sem vypravit na ilustrované vyprávění o kreslíři a autorovi komiksu pro děti Olda a Polda Jaroslavu Malákovi, který v 50. letech působil v časopise Dikobraz. Díky své nepřizpůsobivosti byl ale s nástupem normalizace „uklizen“ k dětské literatuře.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.