Kodaň je městem nejpřátelštějším k cyklistům. Předběhla nizozemské metropole Amsterdam a Utrecht

1. červenec 2019

Městem nejpřívětivějším k cyklistům se v roce 2019 stala dánská Kodaň. Tradiční cyklistická metropole předběhla druhý Amsterdam i třetí Utrecht. Kodaň pořadí ovládla hlavně díky investicím do infrastruktury pro cyklisty, která zahrnuje nové mosty i regionální cyklistické dálnice. Příjemné a bezpečné prostředí obyvatelé Kodaně oceňují. Do školy nebo práce jich na kole dojíždí přes 60 procent a dohromady každý den najedou skoro 1,5 milionu kilometrů.

Žebříček pro cyklisty nejpřátelštějších měst každé dva roky zveřejňuje společnost Copenhagenize Design Company, která spolupracuje s městy po celém světě na zlepšování prostředí pro cyklisty. Kodaň si vedení vzala od Amsterdamu v roce 2015 a letos ho už potřetí obhájila. Amsterdam, který skončil na druhém místě, plánuje do roku 2025 zrušit 11 tisíc parkovacích míst pro automobily a nahradit je místy pro kola, chodníky a stromy. Město také rozšiřuje cyklistické stezky a přestavuje křižovatky tak, aby byly pro cyklisty bezpečnější. Pozadu nezůstává ani další nizozemské město Utrecht. Do roku 2030 plánuje už nyní k cyklistům přátelské město zdvojnásobit v ulicích jejich počet. Vyhrazené pruhy mají v Utrechtu také elektrokola. Inteligentní dopravní systém potom pomáhá cyklistům v rychlejším průjezdu městem tím, že jim umožňuje chytit na semaforech takzvanou zelenou vlnu.

Měst vstřícných k cyklistům je ale ve světě mnohem více. Čtvrté v žebříčku skončily belgické Antverpy. Obyvatelé přístavního města na kole podle serveru Fast Company absolvují jednu třetinu všech svých cest. Nebodovala ale jen evropská města. Na 12. místě skončila kolumbijská Bogotá, o čtyři příčky za ní japonské Tokio a o příčku níže hlavní město Tchaj-wanu Tchaj-pej. Osmnácté a devatenácté místo obsadila potom dvě kanadská města Montreal a Vancouver.

autor: Vít Voltr
Spustit audio
  • Cukr zřejmě podraží. Požáry v Brazílii pohlcují cukrovou třtinu

    30. srpen 2024
    Cukrová třtina, ilustrační snímek

    Rozsáhlé požáry v Brazílii zřejmě povedou ke zdražování cukru. Ohně zasáhly pole s cukrovou třtinou, jíž je latinskoamerická země největším pěstitelem. 

    Mezi největší vývozce cukru patří společnost Alvean, podle které budou mít letošní požáry horší dopad než mrazy, které Brazílii zasáhly v roce 2021. Podle předběžných odhadů může kvůli požárům země přijít až o pět milionů tun cukrové třtiny. Všímá si toho agentura Bloomberg.

    „Požáry roku 2024 jsou jako mrazy z roku 2021, ale na steroidech,“ uvedl analytik společnosti Mauro Virgino. Nejvážnější je situace ve státě São Paulo, kde se pěstuje nejvíc cukrové třtiny v Brazílii. Oblast se potýká s vlnou veder a nízkou vlhkostí vzduchu, což vede k šíření požárů.

    Svaz producentů cukrové třtiny Orplana podle agentury Reuters informoval, že oheň jen za minulý týden sežehl až 80 000 hektarů produkčních ploch. To je něco málo přes jedno procento území, na kterém se cukrová třtina pěstuje.

     „Za 20 let v branži jsem nic takového neviděl,“ tvrdí Almir Torcato ze svazu Canoeste. Organizace sdružuje pěstitele cukrové třtiny v západní části státu Sao Paulo.

    Britský server BBC napsal, že brazilská vláda viní z požárů v Sao Paulu lidské aktéry. Policie proto už v souvislosti s ohni zatkla 4 lidi. Motivace žhářů je podle úřadů neznámá. Guvernér státu Sao Paulo Tarcisio de Freitas uvedl, že šíření požárů napomáhají vysoké teploty, silný vítr a nízká vlhkost.

  • Nízkou porodnost v Jižní Koreji mají pomoct zvrátit i filipínské chůvy

    30. srpen 2024
    děti, chůvy, ilustrační

    Jižní Korea povolí rodinám, aby si najímaly zahraniční chůvy na hlídání dětí. Země má jednu z nejnižších porodností na světě a uvolněním pravidel ji chce vláda zvýšit. 

    Podle serveru Japan Times je jedním z důvodů, proč partneři odkládají založení rodiny, i nedostatečná kapacita ve školkách a málo chův. Pomoct má sto Filipínek, kterým už vláda v Soulu udělila víza. Pracovat začaly tento týden. Do poloviny příštího roku chce vláda do země nalákat až 1 200 zahraničních chův.

    Podle Japan Times je ale program pro průměrnou jihokorejskou rodinu neatraktivní. Chůva na osm hodin denně pět dní v týdnu by totiž měsíčně stála asi 2 380 000 wonů, což je asi 40 tisíc korun. To je podle serveru Statistics Korea zhruba polovina průměrného měsíčního příjmu jedné domácnosti.

    Třetina rodin, která se zapojila do první fáze projektu, bydlí v bohaté čtvrti Gangnam v hlavním městě. „Lidé si stěžují na to, že si zahraniční chůvy nemůžou dovolit, takže hledáme způsoby, jak finanční zátěž rodin snížit,“ uvedla prezidentská kancelář.

    Důvodem, proč ženy v Jižní Koreji odkládají rození dětí, ale nejsou jenom finance. Podle agentury Reuters za tím stojí i změna životního stylu mladé generace.

    Jihokorejské vlády už do podpory porodnosti investovaly asi 380 bilionů wonů – to je více než 6 bilionů korun. Finanční injekce ale porodnost nezvýšily a vláda proto spoléhá na pomoc ze zahraničí.

    Na jednu Jihokorejku připadá 0.72 dítěte. To je podle dat Světové banky hned po Hong Kongu nejméně na světě. Česko má jednu z nejvyšších porodností v Evropské unii, na jednu ženu u nás připadá zhruba 1,6 dítěte.

  • Do Evropy se dostala asijská včela květná, může ohrozit populace včely medonosné

    30. srpen 2024
    Asijská včela květná s latinským názvem Apis florea je divoký invazivní druh

    V Evropě se poprvé objevila kolonie včely květné. Objev hmyzu na středomořském ostrově Malta zneklidnil vědce i chovatele, kteří se obávají negativních dopadů na evropské druhy eusociálních včel. 

    „Apis florea bude pravděpodobně soupeřit o pyl a nektar s našimi původními opylovači, což je hmyz, který je na ústupu. Je taky pravděpodobné, že tyto včely budou přenášet četné choroby, vůči kterým můžou být evropské včely méně odolné,“ řekl profesor biologie ze Sussexské univerzity Dave Goulson. O výzkumu publikovaném ve vědeckém časopise Journal of Apicultural Research informuje britský deník The Guardian.

    Včela květná pomalu expandovala z Asie na Blízký východ a do severovýchodní Afriky, v Evropě ale její výskyt vědci poprvé potvrdili až teď. „Je to první výskyt takového včelstva v Evropě. Bude konkurovat typické včele Apis mellifera, tedy včele medonosné,“ uvedl entomolog ze Sussexské univerzity Francis Ratnieks.

    Po objevení kolonie na větvi stromu vědci provedli testy DNA, aby určili druh. Více než dva tisíce včel pak vědci zničili. Podle nich je ale možné, že malá skupina roj ještě předtím opustila a založila nové včelstvo. Do Evropy se mohla včela dostat na lodi, protože kolonii vědci našli nedaleko přístavu Birżebbuġa na jihu Malty.

  • Malý chlapec rozbil 3500 let starou nádobu. Muzeum zareagovalo překvapivě

    29. srpen 2024
    Muzeum

    Čtyřletý chlapec během výletu do muzea v Izraeli omylem rozbil nádobu starou 3500 let. Muzeum v reakci na tuto nehodu pozvalo rodinu zpět na prohlídku.

    Vzácnou nádobu starou 3 500 let omylem rozbil čtyřletý chlapec během návštěvy Hechtova muzea v severním Izraeli. Váza pocházející z doby bronzové mezi lety 2200 a 1500 př. n. l. byla vystavena poblíž vchodu do muzea bez ochranného skla. Chlapcův otec podle BBC uvedl, že jeho syn do nádoby mírně strčil, protože byl zvědavý, co je uvnitř, a způsobil tím její pád a rozbití. Dítě se okamžitě rozplakalo a jeho otec následně o incidentu informoval zaměstnance muzea.

    Hechtovo muzeum uvedlo, že dítě bylo po události, která se stala před několika dny, pozváno s rodinou zpět na organizovanou prohlídku expozice. „Existují případy úmyslného poškození výstavních předmětů a k takovým případům přistupujeme velmi přísně, včetně zapojení policie,“ uvedla Lihi Laszlo z muzea. „V tomto případě se však o takovou situaci nejednalo. Nádobu omylem poškodilo malé dítě, které navštívilo muzeum, podle čehož vzejde reakce.“

    Muzeum nedávno zahájilo spolupráci s odborníkem, který dá keramickou vázu opět do pořádku. Po opravě bude nádoba v nejbližší době vrácena na své místo. Podle ředitele muzea budou i přes nehodu některé artefakty nadále vystavovat bez ochrany skla. „Muzeum věří, že prožitek archeologického nálezu bez jakýchkoli překážek má zvláštní kouzlo. A navzdory ojedinělému incidentu s nádobou bude Hechtovo muzeum v této tradici pokračovat,“ cituje ředitele web Euronews.

  • Klimatické změny ohrožují památky UNESCO. V Evropě hrozí nebezpečí 17 místům

    29. srpen 2024
    Hory

    Klimatické změny mají vliv i na objekty světového dědictví UNESCO. Na seznamu se objevilo 17 evropských památek, kterým kvůli počasí hrozí nebezpečí, informuje web Euronews.

    Záplavy, pobřežní eroze, silné větry, extrémní horka, bouře a cyklony jsou jen některé z klimatických hrozeb, kterým čelí historické památky po celém světě. Podle zprávy IUCN World Heritage Outlook, která sleduje ochranu všech přírodních památek světového dědictví, jsou následky měnícího se počasí nejčastější rizikem pro významná místa.

    Co se Evropy týče, hlavními nástrahami tohoto kontinentu jsou povodně a sucho. Nejvíce ohrožené jsou pak evropské památky ve Švédsku a Francii. Švédské železárny Engelsberg jsou v rámci klimatu nejohroženějším místem v Evropě a na seznamu 50 nejohroženějších míst světa se umístily na čtvrtém místě kvůli hrozbě povrchových a říčních záplav.

    V těsném závěsu za ní je Grotte Chauvet-Pont d'Arc ve francouzském Ardèche, která se umístila na šestém místě. Zdobená jeskyně, ohrožená povrchovými záplavami a sesuvy půdy, obsahuje nejstarší známé a nejlépe zachované figurální kresby na světě, které pocházejí z doby před 32 000 lety. Na 11. místě se objevil region Jungfrau-Aletsch ve Švýcarských Alpách, který je domovem největšího evropského ledovce a je ohrožen říčními záplavami. Také ve Spojeném království čelí různé skotské lokality klimatickým hrozbám, od pobřežních záplav na odlehlém souostroví St. Kilda (45. místo) po sesuvy půdy v mlýnské vesnici New Lanark z 18. století (44. místo).

    Ztráta památek světového dědictví UNESCO, vybraných pro jejich kulturní nebo přírodní význam, by byla zničující ranou. Klimatické hrozby, kterým místa čelí, už ovlivňují komunity a ekonomiky po celém světě, varuje společnost Climate X, globální poskytovatel dat a analýz klimatických rizik.

    Jak navíc uvedl server Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), přírodní lokality světového dědictví přispívají ke stabilitě globálního klimatu tím, že ukládají značné množství uhlíku. Například lesy v tropických oblastech ukládají 5,7 miliardy tun uhlíku. Dvě třetiny přírodních lokalit na seznamu světového dědictví UNESCO jsou zase zásadními zdroji vody a přibližně polovina z nich pomáhá předcházet přírodním katastrofám, jako jsou povodně nebo sesuvy půdy.

  • Na tuhle výstavu jedině nazí. Muzeum v Marseille láká na nudistický umělecký zážitek

    29. srpen 2024
    Výstava v Mucem

    Výstava v Muzeu evropských a středomořských civilizací v Marseille se zaměřuje na historii naturistického životního stylu v Evropě. Muzeum Mucem umožňuje návštěvníkům objevit svůj vztah k naturismu co možná nejintenzivněji. Návštěvníci si totiž umělecká díla mohou prohlížet nazí, s výjimkou bot, píše server Guardian.

    Akty jsou hlavní součástí nejnovější výstavy v Muzeu evropských a středomořských civilizací v Marseille. Výstava představuje 600 fotografií, filmů, časopisů, obrazů, soch a dalších uměleckých děl z nudistických komunit i veřejných a soukromých sbírek ve Francii a Švýcarsku. Jeden večer v měsíci, kdy je muzeum běžně zavřené, se ve spolupráci s Francouzskou federací naturistů konají nahé prohlídky výstavy nazvané Naturistické ráje. „Návštěvníci, kteří se jich účastní, jsou tedy naturisté a jsou nazí,“ uvádí muzeum.

    „Francie je dnes přední světovou turistickou destinací pro naturisty,“ píše se na webových stránkách muzea. Návštěvníci tedy mohou před výstavou odhodit svršky, až na boty. Eric Stefanut z francouzské naturistické organizace FFN uvedl, že proti bosým nohám nic nenamítá, ale trvá na tom, že obuv je preventivní opatření proti parketové podlaze muzea. „Jednou za měsíc mohou návštěvníci Mucemu prozkoumat historii naturismu v Evropě pouze v botách, což není opatření kvůli střídmosti, ale jednoduše proto, aby si nezarazili třísky,“ řekl Stefanut agentuře AFP.

    Někteří návštěvníci utrpěli větší kulturní šok než jiní. Jeden pár z jihozápadní Anglie třeba žasl nad uvolněným přístupem k nahotě. Kieren Parker-Hall a Alex Parry byli mezi 80 svlečenými návštěvníky srpnového naturistického okénka v Mucemu a uvedli, že spatřit výstavu nazí bylo příležitostí, která se naskytne „jednou za život“. „V Anglii není moc naturistických akcí,“ sdělil agentuře AFP 28letý Parker-Hall, webový vývojář z Bathu.

    První naturistická skupina ve Francii vznikla v roce 1930 v jihovýchodní Provence a poté se rozšířila po celé zemi. Jižní přístavní město Marseille, které bylo dlouho považováno za „baštu naturismu“, se podle Bruna Saureze, vedoucího místního sdružení naturistů, může pochlubit několika specializovanými centry, mimo jiné díky mírnému podnebí v regionu.

    Mohou však výstavu navštívit i plně oblečení lidé? Mluvčí Mucem řekl agentuře AFP, že to může být považováno za „trochu zvláštní“, protože je „logické“, že ti, kteří si rezervují vstupenky, musí být v určitém stavu svlečení.

    „V současnosti se z nahoty v přírodě stala posedlost, která jde ruku v ruce s hledáním zdravé, vegetariánské stravy a využíváním přírodních terapií, meditací a jógy pod širým nebem. Tyto životní styly jsou spolu s odmítáním diktátů, které zatěžují naše těla, klíčem k pochopení problémů, o které v naturismu včerejška a dneška jde,“ vysvětluje Mucem na svých stránkách.

  • Antidepresiva ve vodě ohrožují ryby. Vědci v rámci nové studie vyzývají k jejich větší ochraně

    28. srpen 2024
    ryby, jezero, rybník, ilustrační

    Mezinárodní studie vedená biology z Monash University a Tuscia University odhalila, jak dlouhodobé působení farmaceutických škodlivin dramaticky mění chování ryb, jejich životní styl a reprodukční vlastnosti. Výzkum prováděný po dobu pěti let publikoval časopis Journal of Animal Ecology.

    Vědci si všimli, že antidepresiva, která se dostávají do australských potoků a řek, výrazně mění chování a reprodukci ryb. Zejména antidepresiva jako fluoxetin, který se prodává pod obchodním názvem Prozac, se stala všudypřítomným problémem ve vodních plochách po celém světě. Tyto znečišťující látky se často dostávají do vody vypouštěním odpadních vod a přetrvávají v nízkých koncentracích v řekách, jezerech i oceánech, píše server Technology Networks.

    Studie sledovala samce živorodek duhových neboli gupek odchycených ve volné přírodě po dobu pěti let a vystavila je po několik generací různým koncentracím fluoxetinu. Vědci analyzovali zejména samce gupek kvůli jejich zvýšené citlivosti na změny prostředí a zjistili, že působení Prozacu výrazně snižuje jejich behaviorální flexibilitu. „Což vedlo k nižší schopnosti jedinců přizpůsobit svou vlastní aktivitu a rizikové chování v různých kontextech,“ uvedl spoluautor výzkumu Dr. Giovanni Polverino, odborný asistent na univerzitě v Tuscii.

    Jak podotkl britský web Independent, výzkumníci měřili klíčové znaky ryb, jako je stav těla, zbarvení a velikost gonopodia (samčího pomocného pářícího orgánu), modifikované řitní ploutve, kterou samci používají jako rozmnožovací orgán. Analyzovali také kritické znaky spermií ryb, včetně jejich vitality, počtu a rychlosti.

    „I při nízkých koncentracích fluoxetin změnil tělesnou kondici gupek a zvětšil velikost jejich gonopodia, přičemž současně snížil rychlost spermií – což je zásadní faktor pro reprodukční úspěch,“ uvedla spoluautorka studie Upama Aich z Monash University v Austrálii.

  • Jak dosáhnout dlouhověkosti? Nejstarší lidi na světě o radu nežádejte, tvrdí vědci

    28. srpen 2024
    Maria Branyasová Morerová, do srpna letošního roku nejstarší člověk na světě

    Pro některé noční můra, pro jiné požehnání, tak či tak je dlouhověkost fascinujícím tématem. Pokud ovšem někdo doufá, že na Zemi stráví co nejvíce času, neměl by se podle vědců spoléhat na rady těch, kteří stoletý práh překročili.

    Když 19. srpna letošního roku ve svých 117 letech zemřela nejstarší osoba, katalánská žena amerického původu Maria Branyas Morera, mnozí se zamýšleli nad tajemstvím výjimečně dlouhého života, píše server The Guardian.

    Často slýcháváme, že v rámci dlouhodobé životní prosperity bychom se měli pravidelně hýbat, udržovat si nadhled a zdravé vztahy se svými nejbližšími a neměli bychom se přejídat a spát méně než 7 až 8 hodin.

    Podle webových stránek Guinnessovy knihy rekordů Branyas věřila, že její dlouhověkost pramení z „pořádku, klidu, dobrého spojení s rodinou a přáteli, kontaktu s přírodou, emocionální stability, žádných starostí, žádných výčitek, spousty pozitivity a pobytu daleko od toxických lidí“. Její zkušenosti ale nelze brát jako univerzální recept na dlouhověkost.

    Richard Faragher, profesor biogerontologie na Brightonské univerzitě, uvedl, že se vědci stále snaží zjistit, proč se někteří lidé dožívají vyššího věku než 100 let. Tvrdí, že existují dvě hlavní teorie, které se vzájemně nevylučují. Tou první je, že někteří jedinci mají v podstatě jen štěstí. Jinými slovy, to, že stoletý člověk má určité návyky, neznamená, že tyto návyky jsou příčinou dlouhověkosti. Druhá teorie podle Faraghera spočívala v tom, že stoletý člověk má specifické genetické vlastnosti, které mu umožňují žít déle – tedy, že je díky své genetické výbavě odolnější.

    Starší lidé navíc podle profesora obecně příliš necvičí, jejich strava je často spíše nezdravá a někteří století lidé jsou i kuřáky. „Skutečnost, že stoletý člověk dělá mnoho z těchto nezdravých věcí a stále se jen tak proplétá životem, říká, že má buď štěstí, nebo je typicky velmi dobře vybaven geneticky,“ tvrdí Faragher.

    Profesor David Gems, genetik z University College London, dodal, že důležitým faktorem dlouhověkosti je pohlaví – ženy stárnou pomaleji než muži. Souhlasil ale, že štěstí zde hraje svou roli.

    Podle odborníků ale existují dobře známé faktory, které mohou přispět ke zvýšení délky života, včetně zdravotní péče a hygieny. David Sinclair, výkonný ředitel Mezinárodního centra dlouhověkosti, poznamenal, že k obecnému prodloužení délky života přispělo především zavedení očkování a čisté vody.

    V potaz je dobré brát i skutečnost, že dlouhověkost spojena s bezproblémovým zdravím ještě nenaznačuje, že se lidé dožívající se více než sto let udržují v psychické pohodě. Někteří kupříkladu čelí samotě, což může vést k úzkostem i depresím. Na dlouhověkost tedy není radno pohlížet pouze optikou obdivu.

  • „#FreePavel“. Elon Musk se na X postavil za zadrženého šéfa Telegramu

    28. srpen 2024
    Pavel Durov, zakladatel Telegramu

    Francouzská policie o víkendu zatkla spoluzakladatele a výkonného ředitele Telegramu Pavla Durova. Zadržení miliardáře ruského původu vyvolalo debatu o svobodě projevu a nelegálním obsahu na internetu, píše web CNN.

    Devětatřicetiletý Pavel Durov byl v sobotu zadržen na pařížském letišti Bourget na základě zatykače souvisejícího s nedostatečným umravňováním komunikační sociální sítě Telegram, píše web CNN. V současnosti je vyšetřován na základě obvinění z celé řady trestných činů, včetně podezření, že se jeho platforma podílela na praní špinavých peněz nebo napomáhání obchodníkům s drogami a lidem šířícím dětskou pornografii.

    Kancelář pařížské prokurátorky Laure Beccuau se zmínila také o možném trestném činu odmítnutí předání potřebných dokumentů úřadům a poskytování šifrovacích služeb zaměřených na „zajištění důvěrných funkcí bez potřebného prohlášení“, informuje server Euronews.

    Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v úterý uvedl, že obvinění proti Durovovi jsou „velmi vážná“ a vyžadují pádné důkazy, jak vyplývá ze záznamu jeho hovoru s médii. Další ruští vládní představitelé Durovovo zatčení kritizovali s tím, že v případě svobody slova jde o dvojí metr, a odsoudili ho jako politicky motivované. Francouzský prezident Emmanuel Macron zdůraznil, že zatčení je součástí „probíhajícího soudního vyšetřování“, a dodal, že se v žádném případě nejedná o „politické rozhodnutí“.

    Aktivní podpora Durova ze strany Kremlu je poněkud překvapivá vzhledem k tomu, že technologický podnikatel dříve odmítl poskytnout Moskvě údaje o uživatelích svého předchozího podniku, sociální sítě podobné Facebooku s názvem Vkontakte (VK).

    Durovovo zadržení rychle vyvolalo kritiku i u významných osobností bojujících proti cenzuře, včetně Elona Muska a Roberta F. Kennedyho Jr. Musk na své sociální síti X zveřejnil „#FreePavel“ spolu s videem Durova v pořadu Tuckera Carlsona, kde zakladatel Telegramu sociální síť X pochválil, že pod Muskovým vedením má otevřenější styl moderování.

    Aplikace Telegram je známá svým vysokým stupněm šifrování a omezeným dohledem nad tím, co její uživatelé zveřejňují, což ji činí velmi náchylnou k dezinformacím, konspiračním teoriím, nenávisti a dalšímu škodlivému obsahu. Díky svému striktnímu postoji vůči cenzuře je Telegram obzvláště známý v zemích, kde je omezována svoboda projevu, jako je Rusko, Írán a Indie. Velmi populární je ovšem i na Ukrajině, kde se stal důležitým nástrojem pro sdílení zpráv o válce a varování před nálety.