Komiksy poslední záchrany. Bezdětná a Bez vlasů přinesou úlevu všem, které pohltila nemoc

26. listopad 2020
Liberatura

V Česku vyšly dva komiksy, které jsou si v mnohém velmi podobné. Oba poznáte už podle růžové (respektive malinové) obálky. Bezdětná i Bez vlasů ale řeší zásadní témata. Třeba nemoc, která dokáže nahlodat jádro vaší vlastní identity, nebo také odvahu takové nemoci čelit.

O odvaze je u obou komiksů třeba mluvit hned nadvakrát. Jak Bezdětná Moniky Baudišové, tak Bez vlasů Terezy Drahoňovské a Štěpánky Jislové jsou totiž autobiografické počiny. Takových v českém komiksovém prostředí ještě moc nemáme (vzpomenout by šlo třeba na Moji knihu Vinnetou od Toy Box) a zjevně jsou potřeba. 

Je zřejmé, komu by mohl posloužit komiks Bezdětná. „Spíše než vyprávění je to příručka k tomu, jak se chovat k někomu, kdo bojuje s neplodností,“ vysvětluje naše pravidelná hostka a expertka na současný komiks Kateřina Čopjaková. „Přibližuje, jak sama sebe vnímá žena trpící neplodností, jak se musí dopovat hormony, aby ta léčba byla vůbec možná. Bezdětná radí, jak se takových žen ptát, na co se vůbec ptát, a co neříkat. Toho, co neříkat, je tam asi vůbec nejvíce.“

Z komiksu Terezy Drahoňovské a Štěpánky Jislové  Bez vlasů

Bez vlasů je oproti Bezdětné více komiksová záležitost. „Ve srovnání s Bezdětnou může možná alopecie vypadat jako drobnost, ale s tím, jak to Tereza Drahoňovská dokáže přiblížit, vám dochází, že to opravdu není jenom o tom, nasadit si paruku a život jde dál. Kulturně vlasy určitým způsobem vnímáme, hodnotíme přes ně ženy. V momentě, kdy se žena vlasy rozhodne nemít, je to nejen velká odvaha, ale i velký příběh,“ říká Kateřina Čopjaková.

Obě knihy mají mnoho společného, třeba to, jak dobře zvládají těžký žánr autobiografie. Nesklouzávají k sebelítosti, naopak se nebojí černého humoru a chytře do svých děl vkládají analytické poznámky – o tom, kolik stojí umělé oplodnění, nebo o tom, co v naší kultuře znamenají vlasy.  

Přinesou Bezdětná a Bez vlasů na českou komiksovou scénu trend autobiografických, intimních komiksů? Vytlačí konečně komiksy historické? A jaké obrázkové knihy ještě číst, pokud mezi stránkami hledáte podporu? Poslechněte si poslední Liberaturu s Jonášem Zbořilem a Kateřinou Čopjakovou. 

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.