Komplex o Low, současné Americe a putování Cat Power: Jako když vám vypráví kamarádka

9. říjen 2018

Americká písničkářka Cat Power po šesti letech vydala novou desku a do Komplexu tedy nemohl přijít nikdo jiný než její dlouholetý fanoušek Tomáš Turek. Společně s ním jsme mluvili o návratu k písničkářským kořenům, o psychických problémech nebo o zálibě Cat Power v coververzích. V dalším vydání našeho hudebně kritického pořadu jsme se ale dostali třeba i k letošní skvělé desce amerických Low.

„Tady se nestydím za to slovo fanoušek,“ uvedl se v Komplexu publicista Tomáš Turek. „Protože když jsem se někdy na začátku nultých let setkal s Cat Power, tak jsem zjistil, že to bude opravdu osobní. Její projev je hodně intimní. Na nové desce Wanderer zní opravdu něžně, jako by to byla kamarádka, která vám něco vypráví. Myslím, že tohle se jí dařilo vždycky.“ Tomáš Turek hned na začátku zmínil pozoruhodný vývoj Cat Power, která na předchozí desce Sun (2012) koketovala s elektronikou a taneční hudbou. A zdálo se, že už nebude cesty zpět. „Jádro její tvorby a ten nejpřirozenější výraz je ale ten, ve kterém ji nacházíme na desce Wanderer, totiž jenom s kytarou a klavírem.“

Tomáš Turek si všímá jednoho motivu, který se opakuje ve všech aktuálních recenzích na album Cat Power: psychické potíže zpěvačky, která v minulosti často opouštěla pódia v polovině vystoupení. „V kontextu toho, jak se dnes mluví o genderu nebo machismu, mi tohle neustálé zmiňování jejích psychických problémů přijde až sprosté. Jednak už nic takového pěknou řádku let neudělala a to, že občas v rozhovorech mluví o bipolární poruše, o potížích s alkoholem nebo o rozchodech, neznamená, že je nutné to neustále opakovat.“

Proč Cat Power zařazuje na svoje desky tolik coververzí? Jak zní američtí Low naživo a proč je jejich nový experimentální sound tak úspěšný u kritiky? Kdo přijede zahrát na letošní PAF v Olomouci? Pusťte si celý Komplex!

Playlist:
Hen Ogledd – Sky Burial (Domino 2018)
Doon Kanda – Axolotl (Hyperdub 2017)
Cat Power – Woman ft. Lana Del Rey (Domino 2018)
Cat Power – Stay (Domino 2018)
Cat Power – Cross Bones Style (Matador 1998)
Low – Rome (Always In The Dark) (Sub Pop 2018)
Low – Disarray (Sub Pop 2018)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.