Konec boháčů v Anglii. Satira Saltburn se přehnaně snaží, hodí se leda k posypu chodníků

5. leden 2024

Aleš, Vítek a Tomáš letos nastoupili do studia ve skleslé náladě. Tentokrát nebylo žádné papáníčko v přímém přenosu. A hlavně hlad po kvalitní kinematografii nezahnalo takřka nic z aktuální nabídky. První novoroční díl se věnoval ambiciózním, leckde ceněným filmům, které Čelisti svorně nenáviděly.

Saltburn teď trenduje nejen na Amazonu. Za mě je to prázdnej pastiš, povrchní, přerežírovaná záležitost, rádoby ostrá satira na třídu, na rasu, na všechno možný, která se tě snaží propárat různými tríčky, chce se dostat do útrob, ale nakonec se ti nedostane ani za nehet,“ rozohnil se Aleš hned zpočátku na snímek režisérky Emerald Fennell, která po slibném debutu Nadějná mladá žena tentokrát netrefuje cíl.

„Je to materiál na povídku roztaženej na 130 minut,“ přidává se Tomáš k pochybám nad tímto tonálně zmateným filmem, kde chybí jakkoli napsané postavy. „Se sebou spokojená věc, efektní prázdnota,“ dodává věčně se sebou nespokojený Aleš. Přehlídka zklamání ale zdaleka nekončí. A kdyby Vítek nepotkal vraždy na samém konci světa a Tomáše nezasáhl Woody Allen štěstím, byl by to jeden z nejtrudnějších dílů Čelistí. Proti všem. Jako vždy.

Kam schoval Maestro Leonarda Bernsteina? Proč je novinka krále otravné filmařiny Zacka Snydera už jen nejapně pitomou směsí Star Wars, Duny a Gladiátora? A proč je nakonec Ricky Gervais ve svém novém stand-upu spíše výrazný než otravný strýc? Kuna Moon, Armageddon, Kladno.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.