Kreslený seriál Rick a Morty servíruje nihilismus, od něhož nejde odtrhnout oči

12. červen 2017

Animované seriály už dávno nejsou výsadou jen bezpečné rodinné zábavy. S formátem poslední roky kreativně pracují tvůrci, kteří si můžou dovolit vykročit mimo rámec konzervativního dětského publika. Vznikají díla jako BoJack Horseman o zkrachovalé hvězdě sitcomů z osmdesátých let nebo špiónský noir Archer. Spojit před obrazovkou teenagery a jejich rodiče a vůbec přitom neubrat na podvratnosti a dynamice ale dokázal až sci-fi seriál Rick a Morty. Má za sebou dvě série na kabelové stanici Adult Swim, velmi očekávaná třetí sezóna odstartuje v létě.

Rick je geniální vědátor, jeho vnuk Morty trochu natvrdlý teenager, který – často proti své vůli – vyráží s dědečkem na šílená dobrodružství. Příběhy sledujeme jeho optikou a stejně jako on někdy nechápeme, co se to vlastně kolem nás děje. Děda Rick v sobě ani neskrývá cynika a sobce a na rodině mu vlastně nezáleží, k Mortymu ho ale váže zvláštní pouto. Přinejmenším se často hodí jako návnada. Rick je vlastně typický záporák, kterého bychom mohli s gustem nenávidět, kdyby se kolem něj netočil celý vesmír. A jak se ukazuje v posledních dílech druhé série, v nichž prchá před galaktickou policií, vesmírů, jež se kolem něj točí, je ve skutečnosti hned několik.

Inspirace neurotickou čivavou a natvrdlou kočkou

Rick a Morty nepotřebují vzývat rodinné hodnoty (jako už notně impotentní Simpsonovi) ani se zaštiťovat politickou satirou (jako South Park), geniální vědec Rick a jeho důvěřivý náctiletý vnuk Morty místo toho bojují s mimozemšťany, přeskakují paralelními vesmíry a otáčí šipku času. Tvůrci seriálu pracují s tradičními proprietami žánru science fiction, ale s gustem je převrací vnitřnostmi ven. Představte si Zpátky do budoucnosti či Hvězdné války na LSD.

Dan Harmon, který seriál píše společně s Justinem Roilandem, si k animáku odskočil poté, co byl odejit z vlastního projektu Community – kultovního sitcomu NBC o skupině studentů večerní školy. Pilotní díl byl původně šílenou parodií na film Zpátky do budoucnosti, kterou kdysi stvořil s Justinem Roilandem pro festival amatérských filmů. Když se k nápadu po letech vrátili, seriál těžko mohl skončit někde jinde než na stanici Adult Swim, která je známá svými subverzivními animovanými seriály pro dospělé (Robot Chicken, Metalocalypse).

Harmon a Roiland hovoří v rozhovorech o inspiraci nonsensuálním humorem kultovní devadesátkové série Ren & Stimpy. Kromě příběhů neurotické čivavy a natvrdlé kočky v nich otisk zanechaly i fantastické dětské knihy Dr. Seusse nebo seriál Futurama Matta Groeninga. I tvůrcům Ricka a Mortyho dal žánr science fiction absolutní svobodu – stát se tady může skutečně cokoliv. „Bavíme se o svých oblíbených sci-fi tropech, pak je společně rozebereme a zjistíme, co je pohání. Můžeme sem nacpat větší baterky? Budou mít větší sílu, anebo to celý vyletí do vzduchu?“ vysvětluje Harmon scenáristickou metodu v deníku Guardian. Ujeté parodie na slavné sci-fi filmy Jurský park, Fantastická cesta či Inception střídají neokoukané motivy pohrávající si s teorií paralelních vesmírů či cestováním časem.

Snídaně u hnijící mrtvoly

Ze seriálu Rick a Morty

Bláznivé sci-fi zápletky a anarchistická komedie jsou ale jen vrchní a nejviditelnější vrstvou Ricka a Mortyho. Když se divák odváží proniknout pod povrch zběsilého děje, najde podloží, v nichž Rick s Mortym řeší komplikovaná morální dilemata a konfrontují svoji vizi světa s odlišným řádem jiných univerz. Teenager Morty přitom dostane spoustu životních lekcí. V jednom díle Rick prakticky zničí celý svět a musí se s Mortym přesunout do paralelního vesmíru, v němž se zbaví svých alternativních já a žijí stejně jako předtím. „Každý ráno snídáme dvacet metrů od mé vlastní hnijící mrtvoly. Ale neřeš to. Nikdo neexistuje za nějakým účelem, nikdo nepatří nikam, všichni jednou umřeme. Prosím, pojďme se teď dívat na televizi,“ ukončí Rick rázně debatu o smyslu života.

Třetí série nachystaná na letošní léto patrně odhalí, co se stalo během dvaceti let, kdy se děda Rick nestýkal se svojí rodinou, a nejspíš se také dozvíme, proč po něm tak prahnou proradní byrokraté galaktické federace. Nepochybně nás čeká další nálož dynamické akce a anarchistického humoru, který bude posouvat hranice možného v animované tvorbě. Ricka a Mortyho lze už dnes považovat za přírůstek mezi úzkou elitu animovaných seriálů, které se můžou honosit přívlastkem kultovní.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.