Kultura v koronavirovém roce 2020? Sophiiny volby i absence transparentního krizového plánu

24. září 2020

Rok 2020 byl a nejspíš ještě bude kvůli pandemii koronaviru velmi těžký pro spoustu profesí a oblastí, kulturu nevyjímaje. Jak Covid-19 zasáhl českou filmovou a divadelní scénu? Co jsou slabá místa v řízení kultury? A našla by se v celkově negativní situaci i nějaká pozitiva? Téma jsme probrali s uměleckým šéfem brněnského HaDivadla Ivanem Burajem a programovým ředitelem Letní filmové školy a členem Asociace českých filmových klubů Janem Jílkem.

Komunikace s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem je podle Jana Jílka racionální. „Jednání probíhají a je příslib podpory, ale konkrétní částky či procenta nevíme, protože jsme, doufejme, teprve uprostřed celé situace s koronavirem.“

Ivan Buraj, umělecký šéf HaDivadla

Ivan Buraj nicméně zdůrazňuje, že je nejvyšší čas pro systémová a jasná opatření: „Pro řízení kultury neexistuje žádný transparentní plán, který by jasně říkal, jak se bude postupovat ve vývoji dění kolem koronaviru. Divadla jsou tak teď v nepříjemné Sophiině volbě, kdy se v podstatě musí rozhodovat mezi sociálním nebo zdravotním ohrožením svých zaměstnanců.“

Jako velký problém, který prostupuje celým řešením krize, vnímá Buraj chybějící odbornost ve financování kultury. „Mám obavu, že si lidé myslí, že když párkrát zašli do divadla, znají ho a můžou o něm rozhodovat. Chybí mi tu odborné komise, které by přerozdělovaly prostředky jak za normálního stavu, tak právě při krizových situacích.“

Jan Jílek, programový ředitel LFŠ

Zároveň je podle něj důležité zvažovat momentální situaci a bezpečnost lidí a nevěřit v to, že se najde jedno univerzální řešení.

Jedno z mála pozitiv, které podle Jílka přinesla koronavirová epidemie, je solidarita, spolupráce a vzájemná pomoc mezi filmovými festivaly. „Dříve to tak nebylo, festivaly se znaly a respektovaly, ale každý fungoval samostatně. Jejich vzájemné semknutí je teď daleko větší, než bylo třeba před rokem,“ dodává.

Promítnou se nutné změny v letošním ročníku Letní filmové školy i do dalších let? Jak se v praxi ukázala podpora publika LFŠ a HaDivadla a kterým problémům museli v souvislosti s epidemií koronaviru lidé od filmu a divadla čelit? Poslechněte si celý rozhovor s Ivanem Burajem a Janem Jílkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.