Kulturáky v Česku? Někdy urbex, jindy stále funkční futuristická architektura

16. prosinec 2020

Kulturní domy jsou místa se specifickým nádechem minulosti, dodnes často využívaná pro různé kulturní události. Spolek Architektura 489 získal druhé místo v letošním ročníku soutěže Book in Progress za projekt mapující 30 kulturních domů z let 1948–1989. „Vedle architektury nás fascinuje, jak se tam prolínají puberťáci v tanečních, maturitní plesy, rockové koncerty, diskotéky i lokální divadla,“ vyjmenovává důvody pro vznik projektu členka spolku Pavlína Karbanová Krásná.

„Chceme udělat živou knížku, která propojí architekturu s tématem kultury. Plánujeme rozhovory s hudebníky, kteří v kulturních domech koncertují, ale i s techniky, abychom se dozvěděli, které prostory jsou třeba akusticky zajímavé. A chybět samozřejmě nebudou ani plakáty na kapely typu Katapult nebo Brutus,“ vysvětluje Pavlína Karbanová Krásná, jak plánují téma kulturních domů pojmout šířeji než pouze z architektonického hlediska.

To bude ale stále hlavním tématem, kterému se bude věnovat především historička architektury Veronika Vicherková, a také architektka Alexandra Hoffmanová, která o typologii kulturních domů psala diplomovou práci.

Pavlína Karbanová Krásná

Překvapilo nás, jak často jsou v zachovalém stavu, a to včetně interiérů, zdůrazňuje Karbanová Krásná a dává jako příklad kulturní domy v Liberci, Litvínově, Litoměřicích nebo Teplicích. Fasáda českolipského kulturáku Crystal zase členům spolku Architektura 489 vyrazila dech svým stále funkčním systémem solárních kolektorů, v podstatě předchůdců dnešních solárních panelů.

Opačným extrémem je naopak už nefunkční KD Pindula v Kudlově u Zlína. Tenhle kulturní dům byl v 90. letech přestavěn do příšerné diskotéky a už je dlouho opuštěný. Jeho průzkum tak pro nás měl v podstatě nádech urbexu.

Jaká významná jména z české architektury jsou podepsána pod některými kulturními domy? Plní všechny mapované kulturní domy stále svůj původní význam? A kterým z nich hrozí demolice nebo postupné zchátrání? Poslechněte si celý rozhovor se členkou spolku Architektura 489 Pavlínou Karbanovou Krásnou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.