Kutil Zammuto se na novince etabloval i jako písničkář

8. září 2014

Snad to nebude brát jako urážku, ale Nick Zammuto je možná víc kutil než hudebník.

Na webu najdete video, v němž vyrábí žiletkou ve vinylu rytmické patterny, věrným fanouškům, kteří si před vydáním objednali novou desku, posílá sochy zhmotněných zvukových vln a pro potřeby klipu si postavil na dvorku za domem katapult. A pak jsou tu samozřejmě desky vydávané pod hlavičkou projektů The Books a aktuálně Zammuto, na kterých ke zvukům přistupuje, jako kdyby to byly kusy papíru a jako nástroje měl v ruce nůžky, lepidlo či špendlíky. Kreativní mozek nespoutáš, přesto je Zammutovo aktuální album Anchor báječný, inovativní a zároveň i avantgardní pop, který je radost poslouchat.

Asi nemusím připomínat, že duo The Books uhranulo fanoušky v nulté dekádě kouzelnými zvukovými kolážemi, v nichž samply, pazvuky či pseudonástroje vytvářely něco, co oni sami popisovali jako „folk pro moderní dobu“. Po čtvrté desce The Way Out samplující new age kazety se dvojice rozešla a Nick se vydal na sólovou kariéru s projektem i albem nazvaným shodně Zammuto. Ten už má teď podobu čtyřčlenné kapely s víceméně tradičním obsazením. I proto má Zammuto na novince Anchor blíže ke konvenčnímu indie popu – písničkářsky intimnímu nebo rovnou meditativnímu a zasněnému. Pořád ale ještě trochu výstřednímu.

Stejně jako The Books i Zammuto stojí na průsečíku žánrů, aniž by do nějakého patřil – elektronické beaty, vokální harmonie R&B nebo folkařská intimita jsou tady jen části puzzle, z něhož skládá svůj osobitý styl. Ten pochopitelně těží i z jeho kutilských hříček, jako když melodickou linku z Great Equator hraje na prehistorický tlačítkový telefon. Album Anchor nicméně nemusíte nutně obdivovat jen kvůli četným zvukovým vtípkům, skladby jako Good Graces, Electric Ant nebo Sinker servírují prvotřídní, delikátní, náladový indie pop, u kterého si vzpomenete na to nejlepší z Postal Service nebo The Dirty Projectors.

03199053.png

Škoda že Anchor nedokáže udržet jednotnou náladu – rozjuchaný funk'n'western IO (vyšel jako singl) trčí z desky jako basketbalista na návštěvě mezi Pygmeji a závěrečná instrumentálka Code Breaker je už spíše muzikantskou rozcvičkou než poctivou kutilskou prací. Nicku Zammutovi se přesto podařilo na druhé „sólové“ desce etablovat jako regulérnímu písničkáři, který už nepotřebuje konceptuální berličky. Bude ale lepší, když kutila v sobě do budoucnosti úplně nezabije.

Zammuto – Anchor (Temporary Residence, 2014)
Hodnocení: 75 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.