Kvér: Aktivismus před 70 lety aneb Kdo byl Imrich Matyáš

5. srpen 2014

Nenápadný muž s brýlemi, který se většinu svého života zasazoval o dekriminalizaci homosexuality. Výstava Imrich Matyáš, první slovenský teplý aktivista představuje osobnost výjimečně angažovaného člověka, který působil nejen v Bratislavě v první polovině 20. století. O výstavě jsme mluvili s historičkou a kurátorkou Janou Jablonickou Zezulovou.

„Psal články do Hlasu sexuální menšiny, ale jinak jsme vůbec nevěděli, kde a jak po něm máme pátrat. Tak jsem začala komunikovat s lidmi, kteří začali s aktivismem v 90. letech. Ale pořád jsem se neměla o co opřít. Pak jsme náhodou objevili deníky, které byly psané v 50. letech, byly to úvahy, deníky i odborné práce Imricha Matyáše,“ popisuje začátky svého pátrání slovenská historička a LGBT aktivistka Jana Jablonická Zezulová.

Přestože v Imrichových denících nenajdeme mnoho osobních nebo intimních informací, obrázek o životě muže narozeného na sklonku 19. století si díky nim uděláme. „Víme, že za první světové války narukoval. Na italské frontě mu zachránil život rumunský důstojník. A to je důležité, protože na něj vzpomíná jako na člověka, který ho inspiroval, a začal se tak věnovat otázce homosexuality na vědecké bázi.“

Imrich ve svých denících nikdy nezmínil, že je homosexuál. Celý život pracoval na slovenském úřadě pro sociální zabezpečení a sociální cítění mu bylo vlastní. Tehdejší gay komunitě v Bratislavě vydatně pomáhal třeba v případě, kdy se potýkali s problémy v práci, případně jim hrozilo vězení. Vedle toho komunikoval s představiteli německé a české LGBT komunity, i díky tomu se Janě podařilo získat Imrichovu osobní korespondenci a dopátrat se detailních informací z jeho osobního života. Pokud vás Imrich Matyáš zajímá, poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.