Kvér: Alcedem ku zdraví

3. srpen 2013

Poslední vydání magazínu Kvér jsme trávili sportovně. Do studia jsme si pozvali Honzu Špalka a bavili jsme se o víc než 15 let fungujícím sportovním klubu Alcedo.

Pod hlavičkou pražského sportovního klubu Alcedo se můžete vyřádit třeba při volejbalu, squashi, golfu, plavání nebo tanci. Nabídka je ale mnohem širší. Stačí se přihlásit, poctivě trénovat, a pokud se vám bude dařit, můžete dospět až k reprezentaci ČR na EuroGames. Jedné z největších evropských sportovních událostí, která je otevřená i příslušníkům mimo LGBT komunitu.

Na ruský zákon zakazující propagaci jiných než heterosexuálních vztahů lidé v zahraničí reagují různě. Milým gestem je rozhodnutí více než dvou stovek newyorských podniků, k nimž se přidávají třeba i ty londýnské, že svým hostům nebudou nalévat ruskou vodku. Naopak kritiky se v tuzemských poměrech naprosto nesmyslně dočkal jeden český pivovar, který podporuje aktuální ročník Prague Pride. A konečně z Chicaga přišla zpráva o otevření historicky první národní síně slávy pro LGBT sportovce, kde najdete třeba basketbalistu Jasona Collinse nebo zástupkyně bílého sportu Billie Jean King a Martinu Navrátilovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.