Kvér: Čeští gayové a lesby si o sobě neradi čtou

18. květen 2013

Gayové a lesby bývají v českých filmech a televizních seriálech zobrazování zpravidla ve třech podobách. Dvě z nich potvrzují zažité stereotypy – směšný excentrický gay nebo hledající se a rozervaný jedinec.

V aktuálním vydání Kvéru jsme se bavili se sociologem Zdeňkem Slobodou, který také působí na Katedře žurnalistiky FF Univerzity Palackého v Olomouci. Zobrazení gayů jako „normálních“ jedinců, jejichž orientace nepotřebuje být tematizována, začíná do českých médií pronikat teprve v posledních letech. Proč čeští filmaři a scenáristé nejsou schopni LGBT postavy vyvázat ze zažitých klišé a vnímají je stále jako exotický materiál?

A jak je to naopak s médii pro LGBT komunitu? Se Zdeňkem Slobodou jsme se vypravili až do roku 1989, ke vzniku emancipačního hnutí a časopisů jako SOHO revue nebo Promluv. Dozvěděli jsme se, že s příchodem internetu tištěná periodika hromadně zanikala a prakticky jediným pro tuto dobu životaschopným formátem je lifestylový magazín. Jenže české LGBT komunitě chybí vůle si o sobě číst. A proč Češi obecně neradi čtou? Celý rozhovor se Zdeňkem Slobodou je vám k dispozici!

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.