Kvér: S DJkou Henriette a o projektu Teplá Praha

9. červenec 2014

Teplá Praha je projekt, který jste zatím mohli zaregistrovat především na sociálních sítích. Jeho hlavním výstupem ale bude knižní průvodce pražskou queer historií. Do studia tak usedl Honza Seidl, hned po něm známá postava (nejen) pražské lesbické scény – DJka Henriette.

„Je to knížka, která vyjde letos v srpnu. Bude pokřtěná na Prague Pride a měla by populární formou sdělit poznatky z dějin LGBT, které se v posledních letech objevily v trojici akademicky pojatých monografií,“ představuje v úvodu projekt Teplá Praha historik Honza Seidl.

Budoucí kniha nabídne prostřednictvím různých tras a procházek informace o tom, jak v Praze v minulých desetiletích a staletích žili teplí lidé, kde bydleli významní gayové a lesby atd. Publikace bude mít přibližně 15 kapitol – čtvrtí, těžiště pozornosti soustředil kolektiv autorů především na čtvrti v centru města. Jak těžké bylo takový svazek připravit a co bude jeho uvedení na knižní pulty provázet?

Freedom Nights jsou dlouhodobě jedinou a pravidelně probíhající party pro lesby. Konají se jednou za měsíc, jsou tematické a zdaleka už neprobíhají jen v Praze, sporadicky se zastavují i v Brně nebo v Bratislavě. Za konceptem „Freedomek“ stojí DJka Henriette. „Začalo to asi před deseti lety. Tehdy tu pro holky nic nebylo, jen jediný klub – Maler, ale pravidelně se nebylo kde scházet.“

03161735.jpeg

Publikum se s desetiletou historií parties výrazně proměnilo, navštěvuje je hlavně nejmladší generace leseb, starší pak často míří na jinou akci, na které Henriette taky participuje – festival Queer Eye. Jak Henriette uvažuje nad hudební dramaturgií obou akcí, jak se z ní před lety stala DJka a jaké zahraniční zkušenosti má za sebou? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se víc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.