Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

21. říjen 2009

Další popkulturní okoukávání zase přinese smetánku toho nejlepšího, co vyplavila šoubyznysová stoka. Tentokrát pro vás přehlídku všeho nečekaného, zábavného a bizarního s čerstvě huňatým knírem připravil Aleš Stuchlý.

1/ JACK WHITE Zpěvák a kytarista Jack White, známý z kapel White Stripes, Raconteurs a nejnověji také Dead Weather, se projednou přetransformoval z retro-kovboje na váženého akademika. Irská Trinity College jej předevčírem pozvala coby hosta do diskuse, která se točila kolem Whiteova oblíbeného tématu: problému autenticity. Během dumání nad pózou klasických rockerů si Jack našel čas také na několik nevšedních postřehů, cituji: "Nevím, jestli Bob Dylan nebo Tom Waits jsou tak autentičtí jak si myslím. Možná, že ne...Někdy mě napadá, že třeba Britney Spears nebo někdo podobný, kdo dělá hlavně to, co umí nejlíp, je víc autentický, než mnou zmínění veteráni." Možná o něco zajímavější, než Jackovy pop-kulturní rozbory ale byla informace, že jeho dávná kapela Upholsterers má někde mezi starým nábytkem připraveno k vydání rovných 100 ípíček.

2/ KANYE WEST/SPIKE JONZE Možná to poslední, co svět potřebuje, je ještě víc sebelítosti od milionářské celebrity jakou je hiphopová ikona Káně West. Nový jedenáctiminutový film We Were Once a Fairytale, který natočil renomovaný režisér Spike Jonze, představuje slavného rapera a producenta coby opilce, který zažije sex s duchem a následně si z břicha vypreparuje roztomilého skřítka. Soundtrack tomuhle exkluzivnímu krátkému snímku tvoří přiléhavě Westova skladba See You in My Nightmares.

3/ MGMT Brooklynské dance-punkové duo MGMT potvrdilo, že na začátku příštího roku vydá své třetí album. Dvojice teď nahrává ve studiu v Malibu, produkce desky se ujal Peter Kember přezdívaný "Sonic Boom". Nejvíc zabrat prý ale chlapcům dalo vymýšlení titulu. Nejčerstvější zprávy z tábora kapely, která v poslední době hostovala třeba na nových deskách Jay-Z nebo Flaming Lips, hovoří o tom, že album ponese titul Congratulations. Gratulujeme!

01021523.jpeg

4/ Jay Reatard Recruits New Band Na začátku října přišlo memphiské garážové zvíře Jay Reatard, kterého budeme moct vidět 5. listopadu i v Praze, o svou rytmickou sekci. Baskytarista Stehen Pope a bubeník Billy Hayes Reatardovu kapelu opustili, což punkový mistr doprovodil řízným výrokem: "Ať táhnou! Sou to nudný zbohatlický haranti, kerý stejně neuměj hrát. Hele: pozdravujte svý vošklivý a nudný paňmámy a životy, hoši!" Server Metalog už ale informoval o tom, že Jay si našel za oba uprchlíky více než adekvátní náhradu: na listopadové evropské turné ho doprovodí baskytarista Anders Thode a bubeník Jakob Elving - členové dánské punkové úderky Cola Freaks.

00889059.gif
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.