Láska k metalovému patosu neslábne, říká básník a propagátor extrémních kytar Ondřej Hanus

4. květen 2022

Ondřej Hanus spravuje twitterový účet, na kterém v desítkách postech měsíčně upozorňuje na nové metalové nahrávky. Jeho aktivita je systematická a vrcholí měsíčními i ročními žebříčky. „Když něco dělám, tak pořádně,“ doplňuje s odkazem na své úzkostné návyky, jichž je tahle aktivita částečným odrazem. Ačkoliv jsou to už roky, co začal lidem „vysvětlovat“, že metal není jen zbytečně agresivní hudba, sledovat nové nahrávky a psát o nich ho stále zajímá.

Do scény extrémních kytar prosákla i jeho autorská tvorba – sbírka Stínohrad dala jméno debutové nahrávce kapely Brauncholda, která do svého poťouchlého mixu grindcoru a jazzových prvků zapojila Hanusovy básně.

„Patos jako citová vznícenost je něco, co lidi oslovuje odedávna,“ doplňuje Ondřej úvahu o dlouhověkosti žánru, který vždy kolísal mezi masovou popularitou a nepochopením. Desítky nahrávek, které reflektuje na svém Twitteru, jsou důkazem, že žánr nemá v úmyslu stahovat se do ústraní. Mimo jiné i díky kapelám, které ho setrvale posouvají, a některé z nich si v Modelářích i poslechneme.

Jak zvládá poslouchat metal až deset hodin denně a co musí kapela mít, aby ho vytrhla z toku myšlenek? Jak důležitý je pro něj feedback od lidí, kteří sledují jeho tipy na novou hudbu? Poslouchejte Modeláře s básníkem Ondřejem Hanusem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.