Léčivé oblečení pro citlivou kůži: Stanislava Malcová navrhla kolekci pro lidi s ekzémem

13. červenec 2017

Řada lidí dnes trpí atopickým ekzémem a oblečení, které si běžně kupujeme, často jen přilévá olej do ohně. Proto vznikla minimalistická kolekce, která řeší estetiku, materiály a konstrukci s ohledem na zdravotní aspekty. Stanislava Malcová s ní minulý měsíc oddiplomovala na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

„Šila jsem oblečení pro tři své kamarádky, které trpí atopickým ekzémem. Každý kus je tak šitý přímo pro konkrétní osobu. Použila jsem materiály, které pomáhají k regeneraci a léčbě,“ popisuje Stanislava Malcová. Ačkoliv je kolekce složená z oděvů pro tři různé lidi, působí jako ucelená linie. Vedle zdravotních aspektů ji spojuje minimalistický a funkční design a neutrální barevnost v odstínech jemné béžové.

„Vedle oděvů vzniklo i video nebo časopis, který přináší rozhovory o tom, jak konkrétní lidi snáší atopický ekzém, jak řeší výběr a nakupování oblečení a podobně,“ vysvětluje Stanislava Malcová. Mezi použitými materiály je biobavlna obohacená o chitosan, který přispívá k zacelování a léčení kůže. V některých oděvech je také antibakteriální materiál obohacený o ionty stříbra.

Stanislava Malcová navrhla léčivé oděvy pro lidi s atopickým ekzémem

„Bylo pro mě důležité nejen to, aby šlo o funkční oblečení, ale i to, aby se v něm nositelky dobře cítily. Aby věděly, že vzniklo právě pro ně a aby se jim líbilo,“ říká Stanislava s tím, že doufá, že by se její diplomka mohla stát základem a prvním odrazem k vlastní značce. „Oděvy z diplomky mám v plánu darovat třem dívkám, pro které vznikly. Ráda bych ale dál pokračovala směrem k nějakému udržitelnému byznysovému modelu. Bylo by skvělé, kdyby se mi podařilo navázat spolupráci s firmou, která tyto speciální materiály vyvíjí v Ústí nad Orlicí. Mým cílem by bylo šít oblečení pro konkrétní lidi a jejich specifické potíže.“

Na plzeňské Sutnarce jsem se vedle Stanislavy Malcové setkala i s dalšími studenty designu. V průřezu letošními semestrálkami na téma tvarový a konstrukční experiment potkáte okované boty z hasičské hadice, kabelky z měkkého izolačního plastu, fluidní objekty na pomezí oděvu a zavazadla nebo upcyklovanou kolekci ze zbytkových textilních materiálů. Uslyšíte převážně ještě neznámé, začínající designéry, kteří hledají cestu k novým podobám oblečení, doplňků nebo obutí.

Playlist:

Aylu – TKB (Sólo le Pido a Dior)
PDC – Calentura – Yandel Remix (Babylon Rec.)
Recluse – Crystals, Headstone Remix (One Eight Hundred)
Flagalova – Vampire Diary (Midlife)
Swisha – Street Drums (RBMA)
Nahshi – Gxate (Midlife)
FIGHT CLVB x White Gangster X Gualtiero – MIN (La Clinica Recs Pro Unlimited)
Draft Dodger – NSX, FOBA Remix (One Eight Hundred)
Deantoni Parks – Eight (Tar)
Elle Nuevx – UDK (Sólo le Pido a Dior)

Fashion video Stanislava Malcová from Tomas Fiala on Vimeo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.