Lékařka Iva Hodková v Diagnóze F: Rodiče někdy nenapadne, že by dítě mohlo mít duševní poruchu

27. srpen 2017

Speciál Diagnózy F o dětské psychiatrické péči pokračuje pomyslnou návštěvou Dětské psychiatrické nemocnice Opařany. Ředitelka nemocnice MUDr. Iva Hodková v rozhovoru popisuje, jak se mění četnost duševních poruch u dětí, jak se jejich rodiče mnohdy ztrácejí v systému a jak mohou některá traumata děti doživotně poznamenat.

Dětská psychiatrická nemocnice Opařany je nejstarším zařízením tohoto typu u nás. Aktuálně disponuje 110 lůžky pro dětské pacienty a nabízí i ambulantní psychiatrické a psychologické služby. „Děti se k nám dostávají mimo jiné přeložením z běžných oddělení jiných nemocnic, například po pokusech o sebevraždu či v závažných afektivních stavech s agresivitou,“ říká v Diagnóze F Iva Hodková.

V posledních letech se proměňuje skladba pacientů ve prospěch úzkostných poruch a častěji přicházejí také děti s neurobiologickým onemocněním ADHD. „Myslím, že je to diagnóza zásadní, zejména proto, že děti se k nám dostávají někdy velmi pozdě, třeba už s rozvojem komplikací běžného ADHD,“ říká lékařka. Častěji se také podle ní objevují děti s bipolární afektivní poruchou, schizofrenií a depresemi. Do psychiatrických ambulancí děti s těmito diagnózami přicházejí už kolem dvou, tří let.

Nejen děti s ADHD, ale i s jinými duševními poruchami však někdy přicházejí k psychiatrovi příliš pozdě. „Jejich rodiče třeba říkají, že je vůbec nenapadlo, že by jejich dítě, nebo obecně dítě, mohlo být duševně nemocné nebo že to, co trápí jejich dítě, je psychiatrické onemocnění,“ dodává Hodková. Často se rodiče také domnívají, že jejich dítě z toho prostě vyroste.

Iva Hodková

Do psychiatrické nemocnice se dostávají i děti traumatizované. Důvody jsou různé, patří mezi ně např. šikana či kyberšikana, násilí v rodině, různé ataky vůči dítěti. „Péče o psychiatrické pacienty a traumatizované děti se v zásadě neliší. Obě skupiny potřebují, aby se udělala komplexní diagnostika. Zároveň je ale každé traumatizované dítě individuální, takže potřebujeme vědět, co se odehrálo, kam se to posouvá – zda do úzkostí, či do depresí. Také máme děti, většinou sexuálně traumatizované, u nichž došlo k rozvoji závažného psychotického onemocnění. Vzpomínám si na několik případů, kdy to došlo až k invalidizaci dítěte,“ říká Hodková.

MUDr. Iva Hodková, ředitelka a primářka Dětské psychiatrické nemocnice Opařany, členka výboru Sekce dětské a dorostové psychiatrie Psychiatrické společnosti České lékařské komory J. E. Purkyně, místopředsedkyně Asociace dětských a dorostových psychiatrů, členka Akreditační komise MZ ČR a pracovní skupiny pro reformu dětské psychiatrie

Poslechněte si druhý díl Diagnózy F o možnostech a úskalích psychiatrické léčby dětí. V tématu budeme pokračovat i příští týden, kdy bude hostem Diagnózy F dětská klinická psycholožka PhDr. Karolína Malá z Psychiatrické nemocnice Dobřany.

Odkaz:
Dětská psychiatrická nemocnice Opařany

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.