Letní něžnosti si žádají modré diamanty, vikingskou duši a amsterdamský salát. Novinkujeme!

17. srpen 2023

S funksoulovými novinkami se doslova roztrhl pytel, ze kterého tentokrát vypadli Orgone, zremixovaná Str4ta, čtvrtá studiová deska Jungle, modré diamanty Marcuse Machada nebo záznam živáku amerického uskupení Lettuce.

Britští Jungle přicházejí se čtvrtou studiovou deskou Volcano, kytarista Marcus Machado vydává druhou studiovou desku Blue Diamonds i v digitální podobě a také američtí Lettuce, kterým pro změnu vinylovou exkluzivitu ukončilo letošní vydání živáku Live in Amsterdam v digitální podobě. Pravidelná rubrika Groove Window, tentokrát představila kolektiv Soul Tune Allstars, sdružený pod švédským labelem Soul Tune.

Otvírák nám pro tentokrát zařídili kalifornští ORGŌNE a také Jamie Allensworth, který nazpíval vokály do skladby Pacific Beat.

Podobně jako po vydání debutové desky Aspects, která se také dočkala navazujícího remixového alba, i druhá studiová deska STR4TASFEAR projektu STR4TA je nyní následována albem, na kterém se vyřádili nejrůznější remixéři. Kteří a jak, to už můžete posoudit a případně i podpořit tu.

Po sérii singlů, kterými nás britské duo multiinstrumentalistů vystupující pod značkou Jungle zásobovalo již od března, jsme se konečně dočkali jejich čtvrté studiové desky Volcano. V její plné kráse si ji můžete vychutnat a muzikanty do ní zapojené podpořit tady.

Zatímco milovníci vinylů se dočkali již v polovině května, další tři měsíce si museli počkat ostatní, aby si mohli vychutnat druhou studiovou desku Blue Diamonds, za níž stojí kytarový mág Marcus Machado. Celou ji najdete k poslechu třeba zde.

Američtí Lettuce v roce 2020 zamířili těsně před tím, než se všechno uzavřelo, do amsterdamského klubu Paradiso, aby nejenom potěšili tamní publikum, ale i nahráli záznam svého vystoupení. O rok později se s ním pochlubili na limitované edici vinylového dvojalba a letos se dočkali i všichni ostatní. Live in Amsterdam si můžete poslechnout a pořídit níže.

Pravidelná rubrika Groove Window představila partu okolo švédského labelu Soul Tune, která si říká Soul Tune Allstars a v těchto dnech vypouští do světa svoji druhou studiovou desku The Soul Of The Viking. Tak přejeme příjemný poslech při hledání duší Vikingů. 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.