Liberatura o Karlu Jaromíru Erbenovi

15. listopad 2011
Liberatura

„Na topole nad jezerem / seděl vodník pod večerem,“ recituje nejedno školou povinné dítě a potí se při tom u tabule. Od narození autora veršů uplynulo už 200 let. O tom, že Erben nerovná se jen Kytice, přišla do Liberatury promluvit PhDr. Kateřina Piorecká, Ph.D., z Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Dvousté narozeniny slavil vloni i Erbenův současník Karel Hynek Mácha, představitel zcela odlišné poetiky. Co bylo podstatou jejich sporu? Proč se ve škole rozebírá Máj a ne Záhořovo lože? A v čem je Erbenovo dílo dodnes „živé“?

Karel Jaromír Erben (7. 11. 1811 – 21. 11. 1870) byl historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek. Pracoval v Královské české společnosti nauk, byl sekretářem Českého muzea a později archivářem města Prahy. Jeho sběratelská činnost vyústila ve vydání třech svazků Písní národních českých, které později přepracoval a rozšířil v titulu Prostonárodní české písně a říkadla. Jeho nejznámější sbírka Kytice z pověstí národních vyšla poprvé v roce 1853.

02484714.jpeg
autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.