Liberatura o Slečnách

4. září 2012
Liberatura

Stará panna, nebo single? Už v pojmenování se odráží posun ve vnímání tohoto jevu společností. Prostřednictvím osmi konkrétních příběhů mapují fenomén neprovdaných žen Barbora Baronová a Dita Pepe ve své knize Slečny.

Anna, Markéta, Eliška, Mirka, Marcela, Lída, Lidie a Renata jsou hrdinkami stylizovaného literárního dokumentu Slečny, který zachycuje životy neprovdaných žen v Československu a Česku od 20. let 20. století do současnosti. Otevřené výpovědi žen jsou doprovázeny fotografiemi Dity Pepe, každý jednotlivý výtisk je originálním artefaktem, protože knihy jsou z části výsledkem rukodělné práce. Jak dlouho kniha vznikala, kolik času věnovaly autorky sběru materiálu a jak samy vnímají tento fenomén, nám v Liberatuře prozradí novinářka Barbora Baronová.

Barbora Baronová (1980) je novinářka, scenáristka, textařka a muzikantka. Studovala na FSV UK, FF UK a na Vyšší odborné škole při Konzervatoři Jaroslava Ježka. Věnuje se divadelní tvorbě, psanému dokumentu a autorskému hudebnímu projektu Szmyrum a chechuum.

Odkaz:
www.baara.cz

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.