Liberatura s Blankou Čechovou

28. červenec 2009
Liberatura

Pozvání do další červencové Liberatury přijala Blanka Čechová, spisovatelka a právnička, možná píšící právnička, možná spisovatelka osudem, právnička nešťastnou náhodou. Autor této pozvánky doufá, že se autorka posluchačům nadefinuje sama.

Jisté je tolik, že Blance vyšla první a zatím poslední kniha v roce 1999, titul Na rok za školou: deník české studentky v Kanadě shrnuje její děj. Ale ne každé studentce vydá deníček brněnské nakladatelství Doplněk.

Na druhé knize Blanka pracuje v současné době a její děj se nebude odehrávat v Kanadě nýbrž v Kosovu, kde Blanka nejdřív pracovala pro velkou mezinárodní organizaci, dnes se v Kosovu angažuje se svým vlastním projektem Kosovo Schools. Tím ale Blančino "a maiore ad minus" nekončí, Blanka dobrovolně opustila i "ohromný" Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Proč? Aby mohla studovat scenáristiku v Oxfordu. Karlova univerzita a Oxford, tedy a minore ad maius? A proč?

Nejen na nekonečná proč se budeme v dalším pokračování Liberaury ptát Blanky Čechové, právničky, která si o vedla blog o svých zážitcích z Bruselu, spisovatelky, která přispívá na server jinéprávo.cz.

Lidská práva, právo a jazyk, nevládní a vládní organizace, proč a dobročinnost, o tom všem budeme mluvit v další Liberatuře.

Blanka Čechová (1980) vystudovala právo v Praze a tvůrčí psaní v Oxfordu. Pracovala několik let v zahraničí, mj. jako právnička na Evropském soudě pro lidská práva ve Štrasburku a jako členka mise OBSE v Kosovu. Po návratu do České republiky působila jako asistentka režie v Divadle Járy Cimrmana. V roce 1999 jí v nakladatelství Doplněk vyšla kniha Na rok za školou. V současné době dokončuje román a filmový scénář inspirovaný pobytem na Balkáně, a věnuje se vlastnímu neziskovému projektu, který podporuje kosovské základní školy.

autor: David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka