Liberatura s Milanem Děžinským

2. leden 2013
Liberatura

Na sklonku minulého roku vyšla sbírka, kterou stihlo do výběru nejlepších knih roku 2012 zařadit už jen pár „rychločtenářů“ – ti, kteří tak učinili, nešetřili chválou. Pokud jste Tajný život Milana Děžinského ještě neotevřeli, můžete to napravit spolu s námi v první letošní Liberatuře.

Tajný život je již pátou sbírkou Milana Děžinského, jehož tituly Slovník noci a Přízraky byly nominovány na Magnesii Literu za poezii. Kromě vlastní tvorby a překladů z angličtiny inicioval Děžinský i vznik ročenky nejlepších básní, která od roku 2009 vychází v nakladatelství Host. Které básně uplynulého roku by zařadil do nejužšího výběru on? A koho ze současných anglicky píšících autorů bychom podle něj rozhodně neměli přehlédnout?

Milan Děžinský (1974) absolvoval pedagogickou fakultu UJEP, obor čeština – angličtina. Básně a překlady publikoval například v časopisech Tvar, Host, Psí víno, Weles, Pandora, Listy, Český rozhlas vysílal rozhlasová pásma jeho básní. V roce 1996 vydal debutovou sbírku Černá hodinka, dále Kašel mé milenky (1997), Slovník noci (2003), Přízraky (2007) a na konci roku 2012 Tajný život. Překládá z angličtiny (např. Emily Dickinsonová, Theodore Roethke, William Carlos Williams, James Wright).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.