Liberatura s Veronikou Bendovou

19. březen 2013
Liberatura

Dříve páter Jeroným, dnes manžel a otec Tomáš. K autorčinu a následně i našemu překvapení se ukázalo, že odchody kněží nejsou v katolické církvi zdaleka tak ojedinělé. O postavení církve v současném světě, břemeni kněžství, otřesených jistotách a především o novele Nonstop Eufrat jsme si povídali s debutantkou Veronikou Bendovou.

S odchodem z kněžské služby se musí vypořádat nejen hlavní hrdina, ale i bývalí farníci, jeho rodina, přátelé, církevní hodnostáři. Někdo se však s jeho rozhodnutím přece jen nesmířil – Tomášovi stále chodí smsky z potlačeného čísla. Posílá je některá z jeho opuštěných oveček? Nebo snad otec, který emigroval a s nímž se skoro nezná? Anebo mu odkazy na biblické verše posílá sám Nejvyšší?

Veronika Bendová (1974) vystudovala scenáristiku a dramaturgii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění. V dospělosti konvertovala ke katolické víře. Je sedmnáct let vdaná, má čtyři děti. Novelu Nonstop Eufrat vydalo nakladatelství Fra jako její knižní debut.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.