Liberatura se Sárou Vybíralovou: Vydat knihu je morální otázka

14. květen 2015
Liberatura

Nakladatelství Host zahájilo ofenzivu skvělých debutů. My jsme začali s povídkovou sbírkou Sáry Vybíralové, která se jmenuje Spoušť. Je dost možné, že tahle kniha po sobě zanechá nepořádek.

Název je ale podle Sáry mnohoznačný: „Je to zároveň spouštěč a zároveň to, co pak zbyde. Ta totálně neurovnaná situace.“ Její sbírku tvoří dvanáct povídek, v nichž postavy čelí různým zlomovým životním okamžikům – ať už je to postarší osamělý muž, nebo kuchařka z menzy. Různorodost postav nás zaujala, ale ještě víc Sářino tvrzení, že radši píše mužské postavy. „Mám větší alibi, méně to vypadá, že píšu o sobě,“ vysvětlila nám s úsměvem.

Spoušť je povídkový debut, i když Sára dřív psala básně. „Já jsem se básně nikdy nesnažila prosadit a ani mi to nepřišlo dostatečně dobré, aby se to dalo do nějaké knihy,“ přiznala skromně Vybíralová. „Vydat knihu je morální otázka. Jak to zařídit, aby se nevydalo příliš mnoho zbytečných knih? U povídek to možná hrozí méně,“ zasmála se.

Měla se Spoušť vydávat? My si myslíme, že ano. Poslechněte si Liberaturu i s ukázkou z knížky a posuďte sami.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.