Líbí se mi tam, kde příroda ještě vyhrává, říká cestovatel Tom Mihulka

20. listopad 2022

Tomáš Mihulka žije 7 let v kanadské Britské Kolumbii, živí se realizací dřevostaveb a cestuje po celém světě. O své lásce k horám, džunglím a o starosti o ubývající přírodní bohatství planety mluví v cestovatelském magazínu Radia Wave.

Studoval hydrologii a dřevostavby, několik sezon strávil prací na alpské horské chatě v Rakousku. Především kvůli horám zamířil do Britské Kolumbie a usadil se v blízkosti Vancouveru, živí se rámovými dřevostavbami. Navštívil Yukon anebo národní park Denali. Na Kubě se chtěl potápět, v Ekvádoru navštívit Amazonii i hory. Na Borneu si například vybral radši hůře dostupnou pralesní rezervaci než bližší a lépe zorganizovanou. Miluje horská kola, hory, obecně pohyb v přírodě a odlehlá místa.

Čtěte také

Začít sám od sebe

„Mám pocit, že jsem toho viděl na svůj věk snad až moc,“ říká cestovatel, který si v Britské Kolumbii postavil tiny house se solárními panely, pečlivě si vybírá potraviny a další věci podle jejich ekologického původu. Sám se jako dobrovolník účastnil akcí na záchranu lososů a zažil sucho během období dešťů v deštném pralese.

Právě pralesy a hory ho lákají nejvíc. „Líbí se mi tam, kde nevidím žádné stopy lidské činnosti. Tam, kde příroda ještě vyhrává, popisuje Tom. Takových míst však ubývá. „Nemůžeme si ale říct, že je to prohraný boj a že je pozdě. Naše rozhodnutí hodně znamenají a musíme přemýšlet o tom, kam posíláme své peníze. Každý musí začít sám od sebe.“

Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského magazínu s Tomášem Mihulkou. O jeho životě v Kanadě, nejoblíbenějších pralesech i celkovém pohledu na svět. A pokud nemáte Casablanky nikdy dost, rozhodně nepropásněte 26. listopadu natáčení tří živých epizod na festivalu Kolem světa!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.