Lidé se nebojí nemoci, trápí je spíš nejistota z toho, jak koronavirová krize změní jejich životy, říká terapeutka

2. duben 2020

Společným jmenovatelem témat, s nimiž se lidé v současné době obrací na terapeuty, je nejistota. Vzhledem k aktuální situaci se většina kontaktů uskutečňuje v online prostoru. Řada odborníků nabízí své služby a akutní podpůrnou pomoc i bezplatně. Mezi nimi i terapeutka Barbora Pšenicová, kterou je možné kontaktovat přes platformu Terap.io.

„Lidé zažívají nejistotu z toho, co bude, kdy to všechno skončí, kdy bude možné se vrátit ke svému normálnímu životu nebo alespoň formě pomoci, kterou třeba dosud využívali, a jestli se budou moci vídat se svými blízkými,“ popisuje nejčastější obsah konzultací Pšenicová. Vzhledem k tomu, že nejistota stále trvá a situace se nijak výrazně nelepší, je třeba podle terapeutky najít nějaké pozitivní body už v této situaci. „Snažím se se svými klienty hledat takové věci, které pro sebe mohou tady a teď udělat,“ říká. Část lidí, kteří se na ni obrací, jsou tací, kteří již dříve nějaké problémy měli, a současný vývoj jim je zhoršil. Do terapie se však dostávají i lidé, kteří nikdy dříve tyto služby nevyhledávali. Pro některé z nich mohou být podpůrné konzultace i vstupní branou do nějaké dlouhodobější terapie.

Terapeutická práce v online prostoru je oproti osobnímu setkávání náročnější zejména v počátečních fázích při vyjednávání bezpečného prostoru. „Když ke mně někdo přichází osobně, vidí, jak to tam vypadá, vidí, že tam s námi nikdo jiný není. V online setkání se tyhle věci musí říct nahlas, musím říct, že si občas budu dělat poznámky, aby klient rozuměl tomu, proč občas skloním oči od obrazovky,“ popisuje rozdíly v jednotlivých formách konzultací terapeutka.

Probouzí ve vás současná situace úzkosti a hledáte pomoc? Obrátit se můžete například na bezplatnou terapeutickou platformu Terap.io nebo bezplatnou terapeutickou linku Anténa České asociace pro psychoterapii pro všechny, které trápí karanténa.

Současnou situaci provází mimo jiné i řada zaručených rad, tipů a desater, jak zvládnout nastolená opatření a udržet si psychické i fyzické zdraví. Existují nějaké zaručené tipy, co dělat nebo nedělat, aby nám bylo líp? Mohou nám některé z těchto rad škodit? A jakou roli v tom všem sehrávají média? Poslechněte si rozhovor s terapeutkou Barborou Pšenicovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.