Lidé zahodí hodinky, mobily a zapomenou na čas. Saunový festival v Hradci přináší trochu Skandinávie ke břehu Labe

7. říjen 2021

Kamarádky Natálie a Aneta před pěti lety vytvořily na kraji Hradce Králové na zelené louce kousek Skandinávie – saunu vytápěnou jen dřevem, místo bez elektřiny. „Lidi u nás zapomínají na čas,“ říká Natálie. „Nechceme, aby si tady lidé koupili vstupenku na hodinu a pak si strašně hlídali hodinky v županu,“ popisuje Aneta. Tento rok se poprvé rozhodly uspořádat víkendový saunovací festival.

Od fakultní nemocnice v Hradci Králové jdu 20 minut podél řeky. Na protějším břehu jsou za stromy vidět ještě střechy domů. Město už se pomalu ztrácí a začínají jen louky. Na jedné z nich, mezi Labem a jeho slepým ramenem, kamarádky Natálie a Aneta vytvořily saunu s názvem NUUK.

„Inspirace vznikla ve Švédsku a ve Finsku, kde jsem nějakou dobu byla a Natálie za mnou přijela na návštěvu,“ vypráví mi na břehu řeky Aneta. „Seděly jsme u takové super sauny v lese za Helsinkami a říkaly jsme si, proč tohle není v Hradci.“

Sauna je otevřená podle sezony 3–7 dní v týdnu. A podle Anety se zde platí měnou, která není ani peněžní, ani virtuální – kapkami potu. Saunařská dvojice se rozhodla uspořádat víkendový festival Hiki Joki, což podle Google překladače znamená potní řeka.

„Před dvěma lety jsme udělaly akci, která se jmenovala Nábřeží saunařů a byla v centru Hradce. Byly tam taky sauny, ale byly tam jistý mantinely, které centrum města přináší. Chtěly jsme udělat festival na své louce a s neomezeným sauna naháčstvím,“ popisuje záměr Natálie.

Mimo těch, které jsou na místě celý rok, na festival dorazilo i několik kočovných saun. Zvuky praskajícího ohně zajišťující jediné světlo k večeru přehluší koncerty. „To je nádhera. Člověk zahodí hodiny, mobil a nahý téměř ve tmě se saunuje a skáče do řeky,“ vypráví tiše neznámý muž v sauně.

Pusťte si reportáž a uslyšíte krásné zvuky slavnostního zahajovacího rituálu, praskání ohně, naháče skákající do klidného Labe i radost ze saunování.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.