Lidem bez domova se věnujeme dlouhodobě, teď je to potřeba o to víc, říkají Medici na ulici

19. březen 2020

Před čtyřmi lety začal vznikat spolek Medici na ulici. Pomáhá lidem bez domova zejména s převazy těžkých ran. Snaží se také připravit budoucí lékaře na setkání s touto skupinou lidí a zmírnit tak oboustranné bariéry mezi lékaři a lidmi bez domova. Do ulic nakonec medici vyrazili i v době epidemie koronaviru. „Lidem bez domova se věnujeme dlouhodobě. Teď je to potřeba o to víc,“ říká medička Anna Ouřadová.

„Jsou prokázané případy, kdy byl přenos koronaviru komunitní. Proto si myslíme, že lidé bez domova jsou v současné chvíli jedni z nejohroženějších,“ říká Gabriela Sčotková z organizace Naděje, která po celé České republice poskytuje sociální služby seniorům, lidem s handicapem, ohroženým rodinám ve vyloučených lokalitách, ale také lidem bez domova. Ti podle ní mají navíc často podlomené zdraví. „Lidé bez domova jsou ohroženi nejen tím, že jsou bez domova, ale i tím, že jejich imunita je dlouhodobě poškozená.“

Medici na ulici ošetřují lidi bez domova i během pandemie

Podle Sčotkové se situace stále proměňuje. Naděje komunikuje jak s Magistrátem města Prahy, tak s vládou, přesto není v tuto chvíli jasné, jaký by byl přesný postup v případě, že se mezi lidmi bez domova vir objeví.

Podobně to vidí medička Anna Ouřadová, která tento týden spolu se spolkem Medici na ulici vyrazila po krátké pauze znovu do terénu pomáhat lidem na ulici. „Měli jsme s sebou osobu, která byla chráněná respirátorem. Měřila teploty a zjišťovala, jestli je tam nějaký respirační infekt, abychom tyto lidi potencionálně nepouštěli dál na to klasické ošetření.“ Co přesně dělat v případě, že by nějakého člověka s příznaky koronaviru objevili, není podle ní jasné. „Lidé, kteří mají kde bydlet, si prostě nasadí roušku a zavřou se do izolace. Tito lidé ale nemají kam jít,“ říká medička.

Medici na ulici začali vznikat přibližně před 4 lety na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Dnes fungují na všech pražských fakultách. Zapojují se i studenti z Brna. „Přes zimní měsíce chodíme asistovat v ošetřování pětkrát týdně. Je potřeba říct, že my neposkytujeme zdravotní péči. Jsme si vědomi toho, že nejsme profesionální zdravotníci. Poskytujeme zejména asistenci v péči o chronické rány. Velká část populace lidí bez domova trpí právě jimi. Typicky jsou to bércové vředy, které se v jejich životních podmínkách strašně špatně hojí.“

Medici na ulici

Druhou aktivitou, na kterou se Medici na ulici zaměřují, je příprava studentů medicíny na setkání s lidmi bez domova. Mezi lékaři a lidmi bez domova existují totiž oboustranné bariéry. „Myslíme si, že s touto zkušeností se bude v těchto situacích doktorům jednodušeji pracovat. Budou si pak lépe umět představit člověka bez domova a jeho sociální prostředí a budou schopni lépe odhadnout, co mu naordinovat nebo na jaké služby ho odkázat,“ dodává Anna Ouřadová, která plánovala do června medicínu dokončit. Jak bude závěr jejího studia vypadat, ale zatím neví.

Přiznává, že v tuto chvíli není úplně snadné se na závěrečné zkoušky připravovat. Tak jako celá řada mediků po celé zemi se přihlásila jako dobrovolnice do nemocnice. Lidem bez domova, kterým se dlouhodobě věnuje, chce ale pomáhat dál. Protože v době epidemie je to podle jejích slov o to víc potřeba.

Pusťte si reportáž a dozvíte se, jaké existují mezi lidmi bez domova a lékaři bariéry. Jak se je snaží Medici na ulici překonat a jaká je obecně dostupnost lékařské péče pro lidi bez domova?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.