Lightning Glove studovali hudební dystopie při hraní Pro Evolution Soccer

5. prosinec 2014

Postraveová formace Lightning Glove, která má stejně blízko k punku i k elektronice, se v textech opírá o sociální témata, podobně jako třeba Rage Against the Machine. Proto sourozenci Jan a Ondřej Bělíčkovi, tvořící dvě třetiny Lightning Glove, nezapomínají v dalším díle rubriky High Five zmínit desku Evil Empire. Motivem jejich hudby je úpadek společnosti ovládané korporacemi jako vystřižený z kyberpunkových vizí Williama Gibsona, podpořený nervními dystopickými beaty, které vyrůstají z inspirace temnou taneční scénou, jižanským rapem, ale taky metalem. Lightning Glove můžete vidět hrát v sobotu na olomouckém PAFu.

Coil – Musick to Play in the Dark
Ondřej: Někdy na základce, mně bylo patnáct, mi o něco starší bratr pustil Coil a Musick to Play in the Dark. Mám s tím spojenou skladbu, kde je hlas ve vysoké tónině, se mi zdá – všechno je jakoby zmutované, to tak proplouvá. Připadal jsem si, jako kdyby mě unesli mimozemšťani. Válel jsem se po zemi, byla taková ta scénka z Twin Peaks, kde Leland masakruje svoji neteř a jeho manželka se plazí po schodech polozfetovaná dolů za ním, ale nezvládne to. Coil, ti nás ovlivňují do dneška, vždycky je vzpomínáme jako jeden z hlavních inspiračních zdrojů Lightning Glove.

Rage Against the Machine – Evil Empire
Jan: Byla to první deska od Rage Against the Machine, kterou jsem slyšel. Mám ji spojenou se svým rollerským obdobím, kdy jsem jezdil na rampách a tohle měl v uších.
Ondřej: Ty jsi měl jednou takový revival projekt na gymplu…
Jan: Na střední jsme měli revival kapelu Rageů. Já jsem byl zpěvák a náš první koncert se uskutečnil u kámoše na chatě. Odehráli jsme dva tracky a pak jsem řekl, že to fakt nedávám a končíme. Takže všech padesát lidí, kteří přišli na tenhle legendární koncert, slyšelo dva tracky a hotovo.

Emperor – Anthems to the Welkin at Dusk
Ondřej: Další album jsme vybrali, aby nějak reflektovalo naše metalové období. To bylo někdy na gymplu, základce. Jezdívali jsme hrozné dálky busem, když jsme ještě oba dva hráli fotbal. Vždycky jsme si vzali pořadník CD, kde byly tyhlety metalové bijáky, a to zlo jsme si pouštěli po celou cestu.

SpaceGhostPurrp – Mysterious Phonk: The Chronicles of SpaceGhostPurrp
Jan: Tohle bylo naše období Pro Evolution Soccer, kdy jsme hráli třeba osm hodin v kuse a u toho poslouchali tenhle jižanský rap. Mělo to jeden pozitivní dopad, a to na naši hudbu, kde se všechno tohle projevilo později.

Shackleton – Appleblim
Ondřej: Jenom bych řekl, že ti dva jsou taková spojnice všech nás tří v kapele.
Jan: Shackleton byl náš vstup do dubstepu a britské temné taneční hudby. Myslím, že ten zvuk je pořád v něčem unikátní – takový syrový, to se potom ale trochu vytratilo.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio