Loni zemřelo za životní prostředí 227 lidí. Bránili svoji vodu, lesy nebo půdu

9. listopad 2021

V Glasgow právě probíhá 26. konference OSN o změně klimatu. Jedna z kritik setkání světových lídrů přichází i ze strany domorodých komunit a původních obyvatel neindustrializovaných částí světa. Jejich hlas není brán se stejnou vahou jako hlas zástupců silných ekonomik. Právě tito lidé, kterým ekologická organizace Global Witness říká ochránci půdy, ale často končí tragicky.

Během minulého roku zaznamenala organizace Global Witness po celém světě 227 vražd environmentálních aktivistů, z toho kromě jednoho případu všechny v oblasti globálního jihu. Global Witness monitoruje útoky na ochránce půdy od roku 2012 a zjistila, že s rostoucí labilitou ekosystémů v důsledku změny klimatu se zvyšuje počet zavražděných, kteří položili svůj život za ochranu čisté vody, lesů, vzduchu nebo orné půdy.

„Velmi často jde o lidi, kteří sami sebe jako environmentální aktivisty nevnímají. Oni zkrátka jen chrání teritoria v bezprostřední blízkosti svých domovů,“ popisuje situaci Louis Wilson z neziskové organizace Global Witness. Pokud jde o pachatele, vzhledem k úrovni justice v zemích, jako jsou Filipíny, Mexiko nebo Kolumbie, na jejímž území bylo loni zavražděno dokonce 65 ochránců, jsou šance na jejich odhalení a potrestání mizivé.

Například Jihoafričanka Fikile Ntshangase, která byla tváří kampaně proti rozšiřování uhelného dolu v její lokalitě, byla zabita třemi útočníky u sebe v obýváku, zatímco si její vnuk hrál se psem na dvorku. Jak ale říká Louis Wilson, je sice důležité žádat prošetření daných případů, ale u zadržení konkrétního vraha to nekončí.

Zásadnější je zjistit, jaké je elitní pozadí činu –⁠ kdo vraždu zadával, proč a v čí prospěch se čin stal. Zároveň jedním dechem dodává, že velká část zodpovědnosti jde za velkými korporacemi bezohledně pokračujícími v extrakci zdrojů, které jsou pro domorodé obyvatele často jediným prostředkem obživy.

Sandra Liliana Peña Chocué, guvernérka kolumbijské rezervace La Laguna Siberia, byla zastřelena 20. dubna 2021

Proč bylo nejvíc obránců životního prostředí zabito v Mexiku, Kolumbii a na Filipínách? Proč by měly vlády evropských států a korporací přijmout zodpovědnost za úmrtí environmentálních aktivistů v oblastech globálního jihu? A jaké jsou konkrétní příběhy některých zavražděných aktivistů? Pusťte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.