Lure, Design Help, La Defence

11. říjen 2011

Na Designbloku 2011 byl kromě výstav a dalších prezentací designu a módy poprvé i oficiální Fashion Week, na kterém jsme fotili a natáčeli ostošest.

V tomto dílu jsme ze jmen, která nás zaujala, vybrali tři projekty, příště se těšte na další! Začínáme rozhovorem o oděvní kolekci La Defence návrhářky Zdenky Imreczeové, dozvíte se více o špercích Lure od Janji Prokic a Nastasji Aleinikavy a představíme vám Design Help, projekt, který skrz design zpříjemňuje život lidem v nemocnicích.

Design Help je občanské sdružení a kreativní skupina lidí, kteří mají za cíl postupně zlepšit vzhled pavilonu Oddělení klinické hematologie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Někteří ze zakladatelů sdružení jsou sami zároveň pacienti s vlastní zkušeností na tomto oddělení a rozhodli se proto hledat cestu, jak zlepšovat pobyt pacientů v nemocnici. Své aktivity financují z dobročinného prodeje kolekce šperků a doplňků, která vzniká recyklací bezpečného nemocničního odpadu. Originální náušnice, brože a náhrdelníky jsou navrženy a ručně vyráběny z barevných krycích víček od infuzí, pipet anebo zkumavek. Více se dozvíte v rozhovoru, který s členy Design Help natáčela Anna Mayerová.
Fotogalerii najdete na FCBK Modeschau.

Jako v čarovném temném lese si připadali návštěvníci expozice Lure v superstudiu Designbloku v Hybernské ulici. Šperky od Janji Prokic a Nastasji Aleinikavy vypadají jako poklad ze ztracené šperkovnice lesních víl. Na voňavém jehličí mezi luxusními starožitnými vitrínami a vycpanými zvířaty natáčela o Lure Anna Mayerová.
Fotky najdete na FCBK Modeschau.

02456095.jpeg

Vrcholem přehlídek v rámci Designblok Dreft Fashion Week pro nás byla módní show držitelek černých karet: Zuzany Kubíčkové a Zdenky Imreczeové. Nad kolekcí Zuzany Kubíčkové se budeme rozplývat v příštím vysílání Modeschau, v tomto dílu se věnujeme Zdence Imreczeové. Její aktuální kolekce La Defence je inspirovaná známou pařížskou čtvrtí. Její moderní architektura spojuje přísnou eleganci s typicky francouzskou uhlazeností a hravostí. Saka, kabátky a šaty vynikají čistými a nápaditými střihy, detaily a variabilností. Na Designbloku pomohl Zdence Imreczeové s výtvarnou instalací kolekce La Defence Petr Foltera. Poslechněte si rozhovor s návrhářkou.
Fotogalerii najdete na FCBK Modeschau.

Odkazy:
www.designhelp.cz
www.facebook.com/LURE
www.janjaprokic.com
www.nastassiaaleinikava.com
www.zdenkaimreczeova.cz

Playlist:
Deardarkhead – Just For You (Fertile Crescent Records)
Innergaze – Shadow Disco (Touch Your Life)
Brusque Twins – What Else Is There to Say (Visage Musique)
The Family Stoned – Dancing Barefoot (Wild Animal Kingdom Records)
Patti Smith – Dancing Barefoot (Arista)
The Cyclist – MasKuerade (Crash Symbols)
Esben And The Witch – Hexagons II (Matador Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka