Luxus za pár stovek a bitky o boty. Spolumajitelka sekáče Bára o lovu kvality

24. leden 2023

Bára, které její okolí říká Básnička, je spolumajitelka výběrového sekáče na pražské Letné. Několik let pracovala v nadnárodních řetězcích a pak se spolu s maminkou pustila do sekáčového dobrodružství. „Dělám vše, co je potřeba, od hledání oblečení, přes interiéry a výlohy našich obchodů až po focení,“ popisuje Bára. V podcastu prozrazuje, jaké je pozadí byznysu se sekáčovou módou, kde dochází při lovu zboží k bitkám a jak práce v second handu ovlivňuje její osobní šatník.

„Je čím dál tím těžší nacházet kvalitní a nadčasové věci. Máme ale dobrý team a čím dál tím častěji nakupujeme i online,“ popisuje Bára. V podcastu prozrazuje, že berou jen přibližně každou dvoustou věc, která jim projde rukama. Poslechněte si, jak se hledají poklady do výběrového obchodu s módou z druhé ruky a jaké je pozadí sekáčového byznysu. Možná vás podobně jako mě překvapí, že při získávání zboží naráží na některých místních trzích i na fyzické rvačky o věci.

Bára pracovala řadu let jako visual merchandiser pro dva nadnárodní módní řetězce a sbírala zkušenosti v Česku i v zahraničí. Do sekáče ji přilákala větší možnost kreativity při výběru zboží a lepší kvalita a exkluzivita, se kterou se můžete setkat. Díky citu pro módu i interiérový design a vytříbenému oku pro materiály a kvalitu šití spolupracuje také s předními českými designéry, třeba s Jakubem Polankou nebo s mladým talentem Martinem Kohoutem. K nejvzácnějším pokladům, které Bára při práci pro sekáč objevila, patří vintage kabát Dior ze sedmdesátých let.

Poslechněte si, jak práce pro řetězce a sekáč změnila Bářin přístup k módě a oblékání. Je podle ní second hand zárukou udržitelnosti? Spoiler: Bářin šatník je elegantní místnost, o velikosti slušného obývacího pokoje.

Bářin šatník zdobí působivá větev, kterou našla ulomenou pod stromem po cestě z večerní zábavy v letenském baru
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.