Maminka mi říkala, že jsem pokažená a rozbitá, vzpomíná autorka projektu Děti jsou taky lidi Zdeňka Šíp Staňková

18. leden 2024

„Dokud jsem se chovala, jak maminka chtěla a očekávala, bylo to dobré a maminka se projevovala tak, že mě má ráda. Často se objevuje to, že odpíráme lásku dětem za trest. Sama na sobě to někdy vidím, že je pro mě těžké dítě neodmítnou, když se na něj zlobím,“ říká Zdeňka, autorka projektu Děti jsou taky lidi. Rozhovor vychází jako doprovod podcastové série Slušný vychování.

„Když jsem začala se projevovat, říká se tomu zlobit, a nechovala jsem se podle maminčiných představ, bylo to špatně. Takže jsem vyrůstala v tom, že jsem pokažená, rozbitá, což mi maminka přímo říkala. Že jsem se někde pokazila, její hodná holčička se rozbila. Když v tom dítě vyrůstá, nezpochybňuje to a přijde si, že je divné,“ popisuje Zdeňka.

Čtěte také

Jak to funguje u Zdeňky doma? „Snažili jsme se doma pořád vymyslet, jak přinutit děti k úklidu. Vymýšleli jsme systémy rozpisy, ale nic nefungovalo, z čehož byly hádky a frustrace. Teprve, když jsem pustila všechen tlak a obyčejně jsem požádala o spolupráci, že s tímhle potřebuju pomoct, děti se bez problémů zapojily. Děti chtějí přirozeně spolupracovat a dělat něco z donucení nechce nikdo, dospělí, ani děti.“

Poslechněte si rozhovor se Zdeňkou Šíp Staňkovou, autorkou projektu Děti jsou taky lidi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.