Manon Meurt: Na Eurosonicu jsme si zahráli v klubu, kostele i obchodě s deskami

24. leden 2019

Rakovničtí Manon Meurt vydali v produkci Jana P. Muchowa v říjnu 2018 novou desku, aktuálně za sebou mají koncertování na letošním ročníku showcaseového festivalu Eurosonic a ve studiu Radia Wave odehráli trojici písní Circle, Neon a Song of the Sea. „Je znát, že jsme výsledný materiál dávali dohromady daleko delší dobu než na první desku,“ říká čtveřice, podle které je album MMXVIII oproti debutu žánrově daleko pestřejší. 

„Na Eurosonicu jsme si zahráli v legendárním klubu Vera, který byl plný, takže to byl skvělý zážitek. Ale kromě toho jsme ještě hráli jen dva dny předem dohodnuté poloakustické vystoupení v místním kostele a pak i v obchodě s deskami Plato,“ vyjmenovávají Manon Meurt všechny tři koncertní „štace“ v Groningenu. „Na těch menších koncertech jsme hráli jen tři písničky, něco jako tady dneska, ale to klubové vystoupení mělo délku regulérního koncertu,“ dodávají.

Nové album, které jim produkoval Jan P. Muchow, je podle čtveřice celkově dospělejší. „Hodně jsme se posunuli také v hraní na nástroje a i díky Davidovi (který hraje na klávesy a syntezátory) má teď naše hudba víc barev a celá deska zase větší žánrový rozptyl. Jsou na ní i songy bez kytary nebo některé části zase úplně bez bicích.“ Hlavním důvodem je podle Manon Meurt fakt, že materiál na druhé album se dával dohromady několik let, na rozdíl od pár měsíců na debut.

„Hrát nové písně naživo pak byla docela výzva, protože jsme to začali řešit až po studiu a neměli jsme je samozřejmě vůbec zažité,“ přiznává čtveřice s tím, že jednotlivé skladby si „pořád ještě sedají“. „Máme odehráno tak maximálně dvacet koncertů, takže i ve zkušebně to zatím není o přehrání zažitého setu, ale spíš si říkáme, kde by to mohlo znít jinak nebo stejně jako na desce, zkrátka jsou ty zkoušky teď docela zábavné.“

Jaké koncerty teď má čtveřice před sebou a v jakém pražském prostoru budou hrát na konci března s Please The Trees? Poslechněte si celý rozhovor a především tři písně, které Manon Meurt odehráli živě v našem studiu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.