Máš to radši potichu, nebo nahlas? Sex v hudbě a hudba k sexu

22. duben 2023

Hudba a sex jsou pro moderátory hotcastu Pot jako opačné strany magnetu. Kde se tato opojná kombinace vzala a jak je ovlivňuje? U kterého hitu se nejraději milují moderátoři Eliška Soukupová a Karel Vladyka? Které hudební celebrity se proslavily sexuální otevřeností?

„Já bych na nic ze zmíněných písní mít sex ani nemohl, protože jak ty songy znám, místo milostných hrátek bych na ně začal performovat.“ komentuje žebříček hitů českých ložnic z roku 2013 Karel. „Když slyším Erica Claptona, vzpomenu si na všechny diskotéky na škole v přírodě, kdy mi bylo 12, takže to mně fakt nevzrušuje!“ dodává Eliška.

Eliška a Karel zjistili, že už britský přírodovědec a zakladatel evoluční biologie Charles Darwin objevil, že hudba lidem slouží jako nástroj svádění, stejně jako u ptáků zpěv. A tak není divu, že i nejžhavější hudební hity současnosti v lidech často evokují sexuální podtext a cílí na vztahy. Moderátoři Potu se zároveň pozastavují nad situacemi, kdy veřejně známí umělci svou intimní hudební tvorbou publikum inspirují a kdy ho dokonce mohou pohoršovat.

V sex playlistu Karla Vladyky se objevují například kapely Cigarettes after sex a Perfume Genius, které v něm evokují romantiku i vášeň. Eliška Soukupová zase oceňuje r&b skladby nultých let, ale stejně tak má ráda sex v rytmu jazzu. Baví se ale společně i o tom, na jaké písničky se rozžhavit před tím.

Co je ve vašem sex playlistu? Poslechněte si Pot o vztahu hudby a milování.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.