Mayen

29. srpen 2016

Mayen nominoval Pavel Turek, protože: „Je to kapela hotová po všech stránkách, natočila v loňském roce výrazné EP a hraje skvělé koncerty. Je to kapela, která hraje veselé písničky o smutku a smutné písničky o radosti. To právě pokládám za osobité a mohli by tím venku zaujmout.“

Pod jménem Mayen se dříve skrýval sólový projekt výjimečného zpěváka a kytaristy Lukáše Vydry.
Lukáš studoval literaturu a málokdo ví, že původně rapoval. Dodnes rap poslouchá. Větší pozornost si získal jako člen synth popového projektu Girls on Drugs (nyní Deaths), na kterém spolupracoval s Igorem Brusem. Sólově, jako Luke Mayen, vydal v roce 2013 nostalgií nasáklé EP Wonder Years.

Dnes je Mayen celá kapela hrající kytarový dream pop, který zaujme svou bezprostředností a jemností. Na tvorbě se podílí i zbytek seskupení – Lukáš Klavrza, Josef Hradilek, Václav Miškovský a Jáchym Krohe. Od roku 2014 předskakovali Mayen zahraničním hvězdám Glass Animals nebo Blackbird Blackbird a odehráli mnoho koncertů v Čechách i na Slovensku. Server Aktuálně.cz je tehdy označil za jeden z objevů roku.

Aktuální EP Elegy pražských Mayen vyšlo na labelu Starcastic, který vydává např. i Please The Trees nebo Ohm Square, a vzbudilo řadu pozitivních ohlasů. Nový experimentální singl April is the Cruelest Month / Bruise dokazuje, že Mayen dávno nejsou jen nějaká obyčejná letní nostalgie, ale intimní a osobitý pop s velkým potenciálem.

autor: Mary C
Spustit audio