Megaloman Rick Ross odmítá na Mastermind splasknout

13. březen 2014

Ve světě amerického rappera Ricka Rosse existuje všechno jen v obřích rozměrech – od částky na jeho bankovním účtu přes podkožní tuk až po ego. Žádný div, že instrumentální podklady na jeho šestém studiovém albu Mastermind připomínají barokní katedrály, které se na slunci blyští zlatem.

Do nich rapový narcis s flow pomalu jedoucího buldozeru rekapituluje svoje (patrně fiktivní) historky ze světa drogových dealerů a vyniká v neotřelých způsobech, jak v rapu použít product placement luxusních značek.

Rossovo minulé album God Forgives, I Don't bylo ve znamení pokusu o popový crossover, který ale skončil dost neslavně. Při natáčení aktuální kolekce mu patrně konečně došlo, že jeho místo je v žánru a nemá smysl plýtvat silami na hledání rádiového hitu. Přihlášení se k tradici newyorského gangsta rapu je na Mastermind zcela otevřené – Ross tu cituje Wu-Tang Clan, provolává slávu dvojici Camp Lo, a v Nobody dokonce překopal klasiku od The Notoriouse B.I.G. You’re Nobody (Til Somebody Kills You). Možná to bude znít jako rouhání, ale sedmnáct let mrtvý Biggie našel v rapperovi z Miami s poněkud diskutabilní minulostí bachaře svého nejlepšího žáka v kategorii supertěžké váhy.

Album Mastermind už z principu nechce překvapovat, občas se to ale přesto podaří, a to hlavně díky hostům – fantastický je Kanye West v Sanctified, In Vein patří The Weekndovi a v Thug Cry nás Lil Wayne přesvědčí, že za imagí komického skřeta se pořád ještě skrývá skvělý rapper. Povedla se i skladba Mafia Music III, kde v beatech zmutovaného reggae září jamajské hvězdy Sizzla a Mavado. Rossův rap je vesměs předvídatelný – monotónní a těžkotonážní, hosty a beaty si ale umí vybrat skvěle.

03080398.jpeg

To, jak si užijete novou desku Ricka Rosse, samozřejmě hodně záleží na vaší toleranci pro žánrová klišé. Je možné, že po poslechu Mastermind už nikdy nebudete chtít slyšet triumfální dechové fanfáry, které musí zaznít snad v každé skladbě desky. A stejně jako její autor by nahrávka potřebovala redukční dietu – zbavit se pár tracků v prostřední části, dýchala by o dost lépe. Svůj nejlepší počin Teflon Don z roku 2010 Rick Ross nepřekonal, kdo ale čekal, že se po slabé minulé desce zavře za jeho kariérou definitivně víko, bude zklamaný. Rick Ross si svoji iluzi velikosti drží i nadále.

Rick Ross – Mastermind (Def Jam, 2014)
Hodnocení: 70 %

Čtěte také

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.