Memy, které změnily film. Režisér filmu Ježek Soník slíbil předělat design hlavní postavy

12. červen 2019
Fenomem

Ježek Soník je maskotem japonské firmy SEGA a od začátku 90. let také hrdinou nespočtu populárních videoher. Objevil se i v několika komiksech nebo animovaných sériích, na svůj celovečerní film si ale Soník musel počkat až do letošního roku. Hraný snímek Sonic The Hedgehog půjde do kin na začátku listopadu, což ohlásil nedávno vypuštěný první trailer.

Ten představil také Soníkovu filmovou podobu, která je samozřejmě trochu jiná než ta z her a komiksů. Podobně jako Detektiv Pikachu ze stejnojmenného aktuálního filmu je i modrý ježek v červených botách generovaný počítačem tak, aby mohl hrát po boku lidských hrdinů. Tudíž je značně antropomorfizovaný. A to je právě ten problém.

V traileru na film má Soník dlouhé lidské nohy, na rukou místo rukavic bílou srst a v ústech lidský chrup. Z jeho vzezření zmizela veškerá roztomilost, bodliny splývají s vlasy, a tím pádem chybí odkazy na jeho superschopnosti. Vlastně teď vypadá trochu jako rozčepýřený teenager, kterého někdo ponořil do modré barvy. Fanoušci z nové podoby Soníka nebyli moc nadšení. No a co udělá internetová komunita, když se jí něco nelíbí? Začne vytvářet zesměšňující memy. Za měsíc květen se jich vynořilo nespočet.

V některých má Ježek Soník oči nebo celou tvář Stevea Buscemiho nebo Nicolase Cage. V dalších fanoušci nabízí své vlastní neumětelské verze Soníka, které jsou ale pořád lepší než ty od studia. Tak třeba skutečného ježka s lidskými údy. Na Twitteru pak tisíce lajků dostala teorie, že nový design Soníka je trest za hříchy lidstva. Vtipných variací se dočkal i samotný trailer. Memeři často zesměšňují i hudební podklad k traileru, kterým je už dost otřepaný rapový hit Gangster´s Paradise od Coolia z konce 90. let.

Jestli má trailer nějakého hrdinu, pak je to Jim Carrey, který hraje hlavního záporáka Dr. Robotnika. Další memy bombardující internet hojně připomínají jeho možnou roli zachránce filmu a to, že to bude mít opravdu těžké.

Stačil jediný trailer a z očekávaného bijáku se Sonic The Hedgehog stal objektem globálního výsměchu. A memy se nejspíš dostaly i k tvůrcům filmu. Jejich reakce překvapila. Jen tři dny po zveřejnění traileru napsal režisér Jeff Fowler následující vzkaz na Twitteru: „Díky za podporu a za kritiku. Poselství je jasné... design se vám nelíbí a chcete změny. A ty se stanou. Všichni ve studiu Paramount a firmě Sega jsou odhodlaní udělat postavu co nejlepší.“ Přidal ještě hastag: #gottafixit – musíme to změnit. Ano, správně, režisér filmu skutečně slíbil, že Soníka ještě před vydáním filmu vylepší. Hlavní postavu, půl roku předtím, než má jít snímek do kin. Ve studiu musí být z jeho vyhlášení skutečně nadšení.

Je to až k nevíře, že memová kultura má takovou sílu, že může filmové studio přinutit změnit design hlavní postavy chystaného snímku. Možná bychom si měli začít zvykat. Studia operující s milionovými rozpočty se bojí hrstky internetových nadšenců? Přesně se bojí negativní reklamy, která může film poškodit. Režisér Soníka se pokusil alespoň o vstřícnou reakci fanouškům. Zdá se, že mu ani nic jiného nezbývalo.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, jakou moc má memová kultura ve vztahu k filmovému průmyslu. Jaké další změny si naštvaní fanoušci na internetu vydupou?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka