Měsíc filmu na školách vyzývá k mapování revoluce v regionech

4. listopad 2014

Přes šest set českých základních a středních škol se v těchto dnech účastní Měsíce filmu na školách. Desátý ročník vzdělávacího projektu se s ohledem na 25. výročí sametové revoluce zaměřil právě na rok 1989.

Vybrané snímky přišla do studia Radia Wave představit Kateřina Saparová: „Jeden z promítaných filmů jsme se rozhodli sami natočit, jde o střihový film, ve kterém pracujeme s archivními materiály. Vycházíme z reálného deníku Ivany A., která v tom roce maturovala.“

Není to poprvé, co pro Měsíc na školách vznikl speciální film. Už vloni byl takto uvedený nový snímek Normalizační loutka a předtím České děti, doku-drama postavené na reálném příběhu Petra Placáka. Letos se organizátoři rozhodli vyzvat k aktivitě i samotné studenty: „Jde nám o to, zmapovat revoluční dění v regionech, kde často není tak dobře zdokumentované, jak je třeba. Vyzýváme studenty k tomu, aby sami aktivně sbírali výpovědi a fotografie z té doby ze svého okolí.“ Nápad se setkal s pozitivní reakcí na více než 60 školách. Ke studentským materiálům můžete navíc připojit i své vlastní, a to na www.pribehybezpravi.cz/naserevoluce.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka