Mezinárodní kapela a audio záznamy přátel či rodiny. Hudebník Yasha96 vydal nové album Filip

27. listopad 2023

V Berlíně usazený domácí hudebník Jáchym Kovář alias Yasha 96 vydal na začátku listopadu druhou dlouhohrající desku Filip. Po boku své mezinárodní kapely odehrál několik ukázek tvorby během nové Radio Wave Studio Session. Na rozdíl od debutu si nové album Jáchym také sám produkoval. „Chtěl jsem si to zkusit. Studoval jsem producentskou školu v Berlíně. Mám tam studio a často jsem se do něj zavíral. Prostě jsem tvořil a měl z toho dobrý pocit,” říká Yasha 96.

Celá deska Filip je protkána audio nahrávkami jeho přátel a rodiny. „Ve studiu v Berlíně jsem dost času trávil s kamarády. Vždycky mě bavilo poslouchat o čem mluví. Různě jsem si je nahrával. Asi nejdůležitější voice memo je paní Ruth. Je nemocná a já se o ni v Berlíně starám. Idea byla mít ji jako středobod alba,” vysvětluje Jáchym. „Například skladba Fireflies je založena na básních, které Ruth psala svému zesnulému manželovi,” dodává hudebník.

Nové album obsahuje i několik hudebních spoluprací. Nabízí hned několik vokálů různých hudebnic. „Na desce je Mariana Hradilková aka Maryland. Společně jsme napsali právě skladbu Fireflies, protože Mariana se s Ruth také osobně setkala. Ve skladbě Swallowed By The Light se objevuje moje kamarádka a spolubydlící Amelie. A taky je tam velmi blízká kamarádka z Berlína Melis. Tu jsem tam chtěl opravdu hodně mít,” uzavírá Yasha 96.

Kteří hudebníci Jáchyma doprovázejí v kapele? A jak vznikal aktuální videoklip ke skladbě Wet Speed? Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session i následný rozhovor.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.