Miluje mě moje dítě stejně jako svoji mámu? I otcové prožívají pochybnosti a hledají svou roli

7. říjen 2021

Do konverzačních Houpaček si Dalibor Zíta pozval tři táty, hudebníka a učitele Šimona, zahradníka Tomáše a herce Jakuba, aby společně hledali odpovědi na otázky vnímání otcovské role v dnešní době. 

I dnešní tátové prožívají někdy obavu o to, jestli je jejich dítě má dost rádo. „Já jsem to zažil, když jsme se rozešli s bývalou partnerkou a můj syn byl malý. Když jsem ho přebíral a on plakal a prožíval odtržení od matky, tak to otce nějakým způsobem drásá. Zažíval jsem výčitky,“ říká Jakub, ale dodává, že se ukázalo, že všechno má svůj čas. „Teď jsme se synem na sebe úplně navázaní. Někdy jdeme k mámě a on říká, že by naopak ještě chtěl zůstat se mnou.“

Kdyby se narodil a rovnou by mu byly tři roky, tak by mi to nevadilo

Čeští otcové tráví s potomky, minimálně v jejich prvních letech života, často méně času než matky. Málokdy chodí na rodičovskou dovolenou a musí se vyrovnat s tím, že mají matky v životě menších dětí výraznější roli.

otec, dítě, táta, tatínek, syn

Tomáš to zažíval se svými prvními syny, na které měl také méně času a kteří jsou už dospělí. Kvůli svému třetímu synovi, kterému jsou dva roky, se ale rozhodl nastavit svůj životní styl jinak. 

„S jeho matkou máme firmu a děláme z domu design zahrad, a tak spolu všichni tři trávíme 24 hodin denně. A je to požehnání. Ve chvíli, kdy tě společnost odtrhává od rodiny a musíš jít do práce, to neustále narušuje kontakty a chybí v tom jakési plynutí. Vidím teď obří rozdíl, protože je přirozené být pořád spolu,“ popisuje Tomáš.

Sám říká, že první dva roky byl fascinovaný tím, jak jeho malé dítě začíná vnímat svět, a teď když už začíná mluvit, cítí, že navazuje pevnější vztah. Jakub k tomu žertem dodává: „Kdyby se můj syn narodil a byly mu rovnou tři roky, tak by mi to vůbec nevadilo. Zažil jsem samozřejmě i vstávání, noční krmení a všechno, co k tomu patří, ale od doby, kdy je ten tvor větší parťák, je to samozřejmě příjemnější.“

otec, dítě, táta, tatínek, ruce

V Houpačkách došlo také na diskuzi, jaké jsou pro dnešní otce ty správné mužské vzory, které by chtěli dětem předat. Poslechněte si celý pořad! 

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka