Místo snění vykresluje Davida Lynche jako geniálního tvůrce, popisuje biografii filmová kritička Jindřiška Bláhová

7. prosinec 2020

Nakladatelství Paseka letos nadělilo pod stromeček fanouškům Davida Lynche velmi detailní životopis s netradiční strukturou. V obsáhlé publikaci se střídají pohledy objektivní novinářky s verzemi příběhů samotného autora – režiséra. „Kniha je fiktivně dialogická. Tváří se, že je životopisem doplněným o subjektivní memoáry,“ popisuje strukturu životopisu filmová historička a kritička Jindřiška Bláhová.

„Spoluautorka životopisu Kristine McKennová nepreferuje analytický přístup, pracuje s kultem Davida Lynche a až ke konci je patrnější snaha o interpretaci a nahlédnutí do samotné tvorby,“ říká Bláhová.

Jindřiška Bláhová

Životopis se věnuje dětství a dospívání na americkém středozápadě, přesídlení do Pensylvánie a Los Angeles, následně jednotlivým filmům a pozadí jejich vzniku, až do pokračování seriálu Twin Peaks 2017. Postava geniálního tvůrce zde nabízí pohled na nesmírně lidského autora, se kterým všichni rádi spolupracují, ale i zapáleného workoholika. „Napětí lynchovského světa tady symbolizuje kontrast mezi spořádaným vizuálem člověka zrozeného z 50. let Ameriky a tím, co je pod ním,“ pokračuje Bláhová.

Z biografie Davida Lynche Místo snění

„Co mě tady zajímá, a z mého pohledu by toho mohlo v knize být i víc, je vhled za danou mytologii,“ vyzdvihuje Bláhová pasáže, které se věnují spolupráci s producentem Dino de Laurentiisem, který zásadně ovlivnil filmovou scénu v 70. a 80. letech. „Mezi řádky tam dochází k určité demytizaci toho, jak filmový průmysl funguje,“ dodává Bláhová k příběhům popisujícím, jak důležité je být tzv. ve správnou chvíli na správném místě.

Co nabízí David Lynch současné quality TV a jak rezonovalo pokračování série Twin Peaks? Poslechněte si rozhovor s Jindřiškou Bláhovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka