Mladíček Sam Smith vystřelil zpoza baru do čel hitparád

26. květen 2014

Sam Smith si připravil půdu pro svoje debutové album In The Lonely Hour sérií veleúspěšných singlů. Sám ale říká, že se nechce nechat zdolat tlakem pokračovat v sérii hitů, které dobijí hitparády.

Sam Smith poprvé přičuchl ke slávě v roce 2012, když nahrál vokály pro písničku Latch od Disclosure. V té době dvacetiletý Smith tehdy ještě dělal za barem a jeho kolega z vedlejší restaurace prý za ním nadšeně přiběhl vždycky, když Latch hrála v rádiu. Napodruhé se mu už podařilo vystřelit až na vrchol. Loňský track La La La, který nazpíval pro Naughty Boye, hned v prvním týdnu zamířil na první příčku britských hitparád, odkud se mu podařilo sesadit Get Lucky od Daft Punk.

Na první pohled vypadá Sam Smith jako nepravděpodobná hvězda. Nebýt lehce výstředního účesu, vypadal by jako průměrný britský fotbalový fanoušek. Díky jeho silnému hlasu se mu v jeho dvaadvaceti letech podařilo třikrát zdolat první příčku britských hitparád, získat letošní cenu kritiků na BRIT Awards a dostat se na prestižní seznam BBC Sound of 2014. Zároveň se mu ještě před vydáním debutového alba podařilo dobýt i Ameriku. Kromě několika vyprodaných koncertů na konci března zahostoval v legendárním pořadu Saturday Night Live a na jeden ze svých koncertů si ho přizvala Taylor Swift, kterou okouzlil jeho hit Money On My Mind.

03129266.jpeg

Smithova sólovka In The Lonely Hour, která vychází dnes, 26. května, je prý z velké části inspirovaná jeho loňskou nešťastnou, neopětovanou láskou. Není tedy divu, že oproti jeho singlům a hitům, na kterých hostoval, má být uvolněnější a plná balad. Sám Smith popisuje svoje album pomocí klišé, že na rozdíl od tracků Disclosure není jeho hudba něco, co byste si pustili na klubovém večírku, ale spíš v noci (nebo ráno) po cestě domů. V rubrice Deska týdne se dozvíte, jak se Smithova osamělá hodinka bude líbit našim recenzentům.

Spustit audio