Móda pro české hasiče a návrat na Fashion Week. Liberečtí designéři se hlásí o slovo

29. leden 2020

České hasiče čeká takzvané přešacení. Nové reprezentativní uniformy pro ně navrhli designéři a pedagogové z Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci. Poslechněte si, jak nové stejnokroje vznikaly a jaké hodnoty mají ztělesňovat. S designérkou a pedagožkou z TUL Zuzanou Veselou vás pozveme na výstavu studentských prací a na přehlídku libereckých studentů během jarního týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

„Je to unikátní příležitost. Uniformy se v Česku designují velmi málo. Většinou jsou objednávány přímo od výrobců a designéři s tím nepřijdou do kontaktu,“ vysvětluje Zuzana Veselá, podle které je většina českých uniforem neforemná. K čestným výjimkám podle ní patří například uniformy Hradní stráže od Theodora Pištěka, které v letošním roce čeká doplnění, nebo stejnokroje českých lesníků. Poslechněte si, jak vznikal design nových hasičských stejnokrojů a proč se designéři a pedagogové z TUL Zuzana Veselá a Ondřej Ludín drželi hlavně tradice a funkčnosti.

Vedle hasičských uniforem jsem se Zuzany Veselé ptala i na práce jejích studentů, které učí design textilu a oděvu. Do konce února můžete navštívit výstavu studentských prací v Galerii N v Jablonci nad Nisou. A v březnu se mladé talenty z TUL představí na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Poslechněte si, jaké je studium v Liberci, jaké mají tamní absolventi uplatnění a v jakých českých módních značkách působí.

Playlist:

Ytem, Blastah, Calle – Undress
Frankie Cosmos – Fireman
Sia – House On Fire
Billie Eilish – &burn
FKA Twigs – Sad Day
Born In Flamez – Easier Like That
Senor Sin Sexo – Answer Two
Big Thief – Mytological Beauty
Kelela – Frontline

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.