Móda v Brně, recyklované dresy v Soči, oděv a klobouky z Artsemestru

18. únor 2014

V rámci Týdne v Brně na Radiu Wave jsme připravili průvodce tamní módní scénou. Podíváme se také na recyklovaný materiál reprezentačních dresů, které jsou teď v pohybu na olympiádě v ruském Soči. Na závěr se vrátíme do Prahy v reportážích z Artsemestru UMPRUM, konkrétně z Ateliéru módní tvorby a Ateliéru produktového designu.

Móda v Brně
Zajímavou autorskou módu v Brně nehledejte na veletrhu Styl a Kabo. Narazíte na ni spíš ve vybraných obchodech a buticích v centru města a momentálně také v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Tam je až do půli května výstava s názvem Voliéra, na které můžete vidět zajímavý průřez prací současných českých návrhářů. Za kurátorským výběrem modelů od Jakuba Polanky, Chatty, Pavla Ivančice, Jindry Jansové, Zuzany Kubíčkové a dalších předních designérů stojí Oldřiška Křížová z Czech Fashion Council.

Za nahlédnutí také stojí dva krásné návrhářské butiky. Respektovaná designérka Denisa Nová, usazená v Praze, představuje Brňanům svou minimalistickou eleganci ve funkcionalistické budově banky na náměstí Svobody. Citlivé a zároveň syrové zpracování interiéru od Jiřího Zhoře (Muon) podtrhuje architektonickou hodnotu jedinečné stavby z meziválečného období. Kultivovaná jednoduchost a elegance dýchá i z butiku brněnské značky Alešbáry, který navrhla architektka Renáta Kučerová ve spolupráci s návrhářem značky Alešem Šeligou. V čistém, světlém prostoru vynikají jednotlivé oděvy a působivá instalace ze starých dřevěných kloboučnických forem vyjadřuje respekt k řemeslné tradici.

03066345.jpeg

Za nastupující generací mladých módních designérů můžete zamířit do dvou multibrandových butiků: útulného Pokojíku a komerčnějšího Wolfgang Store. Zajímavými místy a osobnostmi brněnské módní scény se můžete proklikat ve fotogalerii. Poslechněte si několik osobních tipů oblíbené brněnské návrhářky Ely Jediové.

Hokejový dres ze sedmnácti petlahví
V Modeschau se většinou reprezentačním dresům nevěnujeme, ale ty, které jsou teď v českých barvách v pohybu na olympiádě v Soči, byly vyrobené zajímavou, ekologicky šetrnou technologií. Petlahve se do funkčního textilního materiálu promění jen mechanickým opracováním, bez použití chemie. Vývoj a výzkum probíhal na oregonské základně Nike a podílela se na něm i NASA. O vývoji, výrobě a dalším použití recyklované látky jsem mluvila s Lucií Grošaftovou.

Umprumácké klobouky pro Tonak
Reportáže z Artsemestru rozdělíme do dvou částí, v dnešním dílu nahlédneme do Ateliéru módní tvorby a do Ateliéru produktového designu. Ateliér designu oděvu a obuvi si necháme na příště. Nejdřív se podíváme na sympatické návrhy klobouků pro tradiční českou značku Tonak. Do strakonické výroby Tonaku jsme vás zavedli v minulé Modeschau a dnes se můžete podívat, jak to vypadá v novojičínské továrně. Zatímco klasické modely Tonaku jsou nadčasové, novým designům by podle nás svěžest studentských návrhů jednoznačně prospěla. Podívejte se na ně ve fotogalerii tady. O spolupráci s českým průmyslem jsem natáčela s vedoucím ateliéru Michalem Froňkem.

03066346.jpeg

Refresh tradičních technik
Tématem zimního semestru 2013/14 byla v Ateliéru módní tvorby reinterpretace tradičních textilních technik v kontextu současného oděvního designu. Pod vedením Pavla Ivančice vzniklo několik velmi zajímavých prací, na které se můžete podívat ve fotogalerii tady. Velmi dobře se jeví rozpracovaná diplomová práce Lay Sedlákové, těšíme se na její plnou verzi na letních klauzurách. Lay mimochodem hledá šikovného designéra bot k vzájemné spolupráci v letním semestru.

S veselými, hravými modely inspirovanými pimprlovým divadélkem zaujala Tereza Ledvinová. Trendy potisky, overaly a vrstvené šaty inspirované japonskou technikou boro představila Kristýna Nováková. Poslechněte si ji v reportáži z backstage semestrálních obhajob. Natáčeli jsme také s Janou Mikešovou o pletených oděvech inspirovaných folklorním krojem a s Terezou Rozálií Kladošovou, která vytvořila expresivní šaty z ručně tkaných gobelínů v zářivých barvách. Emu Janáčkovou zaujala košíkářská technika zpracovaná Antonínou Zablotskou. K osobním favoritům Veroniky Ruppert patří černobílé obručové šaty spojené provazy. Karolína Liberová se pro ně inspirovala selským krojem a židlemi.

03066347.jpeg

Playlist:
Xander Milne – I Know You (Whiskey Pickle)
Shivum Sharma – Flicker, TCTS remix (National Anthem)
My Eastford Soul – Falling Right (uns.)
PVC – Our Reason (Q Recordings)
Tearist – Cold Eye, Freddy Ruppert remix (uns.)
Smith Coma John – Hypnic Jerk (uns.)
TCTS – Over (Greco-Roman)
Throwing Snow – The Tempest Houndstooth (Houndstooth)
Woman's Hour – I Need You (Secretly Canadian)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka