Modeschau a Ninna Berger: útržky vzpomínek v textilu a textu

24. listopad 2016

Podobně jako se postupně rozpadá a rozkládá naše oblečení, mizí z paměti i útržky našich vzpomínek, příběhů našeho každodenního osobního života a vztahů. S touto myšlenou si hraje aktuální výstava v pražské galerii A.M.180, ve které švédská umělkyně Ninna Berger pracuje s útržky starých látek, událostí, míst i textů.

Na rozhraní pražských Vinohrad a Nuslí už třináct let působí galerie A.M.180. V multifunkčním prostoru na Bělehradské 45 dává prostor nezávislému umění, filmu, performance nebo hudbě. V rámci série Cut Club se tu prezentuje módní design s přesahem do výtvarného umění. Aktuální výstava s názvem From the Same Mother (Fiction, Reality and Dreams) patří stockholmské umělkyni Ninně Berger. Provedla mě jí Nik Timková z kurátorského týmu A.M.180: „Ninna Berger se v Praze premiérově představila v roce 2013 v rámci cyklu Cut Club se sérií recyklovaných oděvů z projektu Restructional Clothing. Ten pak ukončila tím, že svým přátelům zapůjčila několik kusů z této kolekce. Požádala je, aby pro ni nějakým způsobem zobrazili to, co na nich mají rádi. Výsledky jsou k vidění na jejím webu.“

Aktuální výstava From the Same Mother (Fiction, Reality and Dreams) se už módního designu dotýká jen okrajově, proto se koná mimo sérii Cut Club. S fragmenty starých oděvů a textilu Ninna pracuje jako s jedním z materiálů v instalacích a objektech, které doprovází textové deníkové zápisky se začerněnými místy. Pokračuje Nik Timková: „Ninna do svých projektů momentálně zapojuje práci s textem. V tomto případě jde o zápisky vzpomínek, ve kterých se mísí realita s fikcí. Na instalaci jsme si tentokrát dali delší dobu a na téma recyklace v objektech jsme navázali i způsobem instalace, ve kterém jsme využili materiály z našeho skladu.“ Recyklovaným artefaktem je například velký textilní terč, který vznikl náhodně během performance Ninny Berger se švédskou hudebnicí Quiltland. Pokračuje Nik: „Během hudebního vystoupení Ninna na Quiltland lila černou barvu. Aby ochránila podlahu, položila pod ni bílou látku, kterou po akci složila. Když ji po čase opět rozprostřela, zjistila, že na ní zůstaly geometrické motivy v různých odstínech černé.“ Více si poslechněte v podcastu Modeschau a na komentované prohlídce, která se chystá na příští týden. Výstava Ninny Berger From the Same Mother (Fiction, Reality and Dreams) potrvá v galerii A.M.180 do 2. prosince.

Odkazy:
http://www.ninnaberger.com/
https://www.facebook.com/am180gallery/

Playlist:
Batuk – Força Força (Teka Music)
Ase Manual – Body Drop (Like That Records)
Tomasa Del Real – Channel (uns)
Wwwings – Ride High, Xemnas remix (KnightWerk Records)
Princess Nokia – Kitana (uns)
Wrack – Amaterasu, Zutzut Remix (NAAFI)
Raumskaya – Blessed (Knightwerk & Afterlife)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.